ANNONS

Huset i Rinkebys hjärta bultar igen

Folkets Hus i Rinkeby har haft ett gott 2018.
Verksamhetschef Amal Omar (står upp). Ali, Shuayb, Sagal, Ibtisam, går kurs i ledarskap.
Folkets Hus i Rinkeby har haft ett gott 2018.
Verksamhetschef Amal Omar (står upp). Ali, Shuayb, Sagal, Ibtisam, går kurs i ledarskap.
Folkets Hus i Rinkeby har haft ett gott 2018.
volontär Sagal, verksamhetschef Amal Omar, Fardosa Omar vice ordf i rinkeby folkets hus.
För ett år sedan var Folkets Hus i Rinkeby på väg att gå i konkurs. Verksamheten var nästan obefintlig, lokalerna slitna och ekonomin katastrofal.
Men under 2018 har huset i Rinkebys hjärta sakta börjat bulta igen.
ANNONS

På entréplan i Rinkeby folkets hus diskuterar ett tiotal unga vuxna ledarskap.

– Det är mycket nytt som händer i huset och många människor här nuförtiden. Jag valde att gå den här kursen för jag vill arbeta med ungdomar och jag tror att den här kursen kommer att öppna dörrar för mig, säger Ali.

Förra året var Rinkeby folkets hus nära konkurs efter sviterna av en miljonskuld. Krismöten arrangerades och nya och gamla krafter bildade tillsammans en ny styrelse. Skulden som legat som en våt filt över huset, blev avskriven av staden och Familjebostäder köpte fastigheten.

Den efterlängtade nystarten

– Den stora skillnaden är att det nu finns pengar och en verksamhetschef som kan organisera aktiviteter och människor i huset, säger Fardosa Omar, vice ordförande i Rinkeby folkets hus förening.

I huset samverkar nu flera föreningar och andra aktörer bland andra, Rinkeby framtids kommitté, Röda korset, Förenade förorter, Delegation mot segregation, och KTH.

ANNONS

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltningen inledde i somras ett samarbete med Folkets hus genom ett idéburet offentligt partnerskap (IOP).

Även samarbete med Folkets husby har inletts och förstärkts.

Den nya verksamhetschefen Amal Omar har stora planer och hoppas att Rinkeby Folkets hus ska bli ett slags ortens parlament.

– De viktigaste frågorna är att skapa trygga rum för medborgarna som bor i stadsdelen och hitta nya verktyg för att inkludera alla målgrupper. Det är också viktigt att lyfta vandra och utbilda sig i huset – och sedan förmedla kunskapen vidare.

Efter årsskiftet startar renovering av stora salen och på sikt ska även husets entré flyttas mot Rinkebystråket.

– I takt med att vår verksamhet växer så hoppas vi under nästa år kunna anställa fler, säger Amal Omar.