Rinkebystråket invigs på fredag

Rinkebystråket
Rinkebystråket
Rinkebystråket invigs på fredag med bland andra artisterna Cherrie och Nassim Al Fakir.

På fredag blir det en stor invigningsfest för Rinkebys nya handelsgata med restauranger, kaféer, och butiker.

Det blir musikparad med 500 barn från förskolor och skolor i området, ledda av artisten Nassim Al Fakir. Tensta Gospel och Cherrie uppträder också.

Dagen börjar klockan 14 på Bytorget med en invigningsceremoni. Ann-Margarethe Livh, demokrati- och bostadsborgarråd och styrelseordförande för Familjebostäder (V) och Emilia Bjuggren, arbetsmarknad- och idrottsborgarråd (S) invigningstalar.

Bygget av Rinkebystråket startade under 2013 med Familjebostäder som byggherre. Kuperingen i gatan har jämnats ut och trottoarerna har breddats för att ge plats för träd och uteserveringar. Trafikmiljön har anpassats för gående, cyklister och kollektivtrafik. Hastigheten har sänkts till 30 kilometer i timmen. Nya gång- och cykelbroar har byggts och övergångsställen höjts.

– Vi har nu bara fyra lokaler som står tomma. Närmast E18 finns två större lokaler, dit ska två restauranger flytta in. Vi visste att de skulle försenas, säger Anders Emanuelsson centrumledare för stråket.

Tele 2 valde under våren att lämna stråket efter att butiken drabbades av en smash and grab. Deras gamla lokaler håller på att byggas om för att ge större lokal till restaurangen som ligger vägg i vägg.

Mitt i har tidigare berättat att medborgarkontoret i Rinkeby, som hyr lokaler på stråket, i augusti tillfälligt tvingades flytta till andra lokaler. Anledningen var arbetsmiljöskäl, anställda upplevde att luften var dålig och ett arbete med att sätta in kylsystem påbörjade. Det arbetet pågår fortfarande.