Chockhöjd hyra hotar Enskedespelet

Johanna Huss, regissör och konstnärlig ledare för Enskedespelet.
Johanna Huss, regissör och konstnärlig ledare för Enskedespelet.
Föreningen Enskedespelet repeterar just nu "Alice i Underlandet" för fullt. Men nu finns risk för att föreställningen ställs in.

Enskedespelets föreställningar engagerar hundratals personer, inte minst amatörer som medverkar både på scenen och bakom kulisserna. I år sätter man upp ”Alice i Underlandet”, i regi av Johanna Huss som också är konstnärlig ledare.

Men nu finns risk för att uppsättningen fryser inne. Trafikkontoret vill ta ut en hyra på 500 000 kronor för att föreningen ska få vara i Margaretaparken under vårens tältspel.

I värsta fall måste spelet, som brukar locka cirka 5 000 besökare, ställas in, enligt föreningens ordförande Jan Lothigius.

Något beslut är inte fattat än men oron är stor bland Enskedespelets aktiva. ”Att vi skulle betala en sån hyra är fullständigt orimligt och skulle betyda slutet för föreningen”, skriver man i ett nyhetsmejl.

På tisdag kväll klockan 19 samlar styrelsen till ett möte i Enskedeskolan, öppet för alla som vill hjälpa till, för att diskutera lösningar och mobilisera stöd.

Även tidigare år har Enskedespelets föreställning varit i farozonen. 2014 ville inte trafikkontoret ge Enskedespelet tillstånd att vistas i parken förrän den 1 maj, vilket skulle ha omöjliggjort repetitioner. Den gången löste sig dock konflikten, när trafikkontoret backade.