Risk för akut brist på barnmorskor i februari

Nya BB Sophia öppnar i början av mars. Men i februari kan det bli akut brist på förlossningsplatser i Stockholm. Barnmorskorna erbjuds nu tusen kronor i bonus för varje extra förlossning de tar.

I början av mars öppnar nya BB Sophia i Sophiahemmets lokaler på Östermalm. Det klubbades officiellt igenom av politikerna i landstinget i förra veckan.

Den nya förlossningskliniken, med plats för runt 4 000 födande om året, är ett välkommet tillskott i ett växande Stockholm. Det motsvarar fullt bemannat en utbyggnad på 14 procent av förlossningsvården.

Men det finns ett problem. Majoriteten av de 80 nyanställda barnmorskorna på BB Sophia kommer från de övriga förlossningsklinikerna i Stockholmsområdet.

De börjar sina nya tjänster på BB Sophia i mitten av februari, vilket innebär att det kan bli akut brist på barnmorskor i Stockholm under övergångsperioden 17 februari till 3 mars.

Landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) meddelade i förra veckan att barnmorskorna erbjuds tusen kronor i bonus för varje extra förlossning de tar. Sjukhusen kommer att få pengar av landstinget för att kunna ta in extra vikarier. Södertälje sjukhus kommer även att kunna öppna upp fler förlossningsplatser under övergångsperioden.

Leif Kvarnström är avdelningschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Stockholms läns landsting.

– Vi kommer att kunna erbjuda en lika säker och trygg förlossning som i dag, säger han.

Enligt Gudrun Abascal, chefbarnmorska på BB Sophia, är förhandsintresset för att föda på den nya förlossningskliniken stort.

– Det rasslar till i mejlbrevlådan varje dag från intresserade. Vi riktar oss till alla föräldrar i Stockholms län, vem som helst i länet har rätt att lista sig hos oss, säger Gudrun Abascal.

Det finns en bred politisk vilja att öppna en ny förlossningsklinik. Men Socialdemokraterna saknar en konsekvensanalys av BB Sophia och Miljöpartiet menar att kaoset kunde förutses. Partiet vill att bemanningen inom hela förlossningsvården ska lösas, med krav på minst en barnmorska per förlösande kvinna, innan den nya förlossningskliniken BB Sophia kan öppna.

Fakta

BB med plats för 4 000 barn per år

BB Sophia vid Sophiahemmet drivs av vårdföretaget Praktikertjänst och man öppnar sin förlossningsverksamhet den 3 mars.

Runt 4 000 barn kommer att kunna förlösas varje år.

Förutom BB Sophia finns förlossningsvård på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge, i Danderyd, på Södersjukhuset och i Södertälje.

2017 planerar S:t Görans sjukhus att öppna en förlossningsavdelning.

Källa: Landstinget