Risk för fallskador på torget i Bredäng

Sprickor och gropar på Skärholmsvägen­ ska bort. På Bredängstorget ska gång­ytor jämnas till så att folk inte ramlar och slår sig.

Kommunen satsar nu 625 miljoner kronor på att förbättra skicket på stadens gator.

I fjol gjorde trafikkontoret en inventering av bilvägar, lokalgator och torg i hela Stockholm. Förstoringsglaset riktades mot allt som var gammalt och slitet: Från sprickor i asfalten till ojämna gatstenar och trasiga bänkar.

Resultatet blev en lång lista med förslag på förbättringar som nu ska bli verklighet. 625 miljoner kronor satsas under perioden 2013-2018. Av pengarna går tolv procent till västra söderort. Men jämfört med grannstadsdelarna Älvsjö och Lilje­holmen får Skärholmen bara en liten del av kakan.

– Skärholmen är ett av de områden där det inte görs så mycket. Områdena här byggdes på 60-talet när vägarna i regel gjordes breda. De slits inte lika mycket som smala gator, säger Galina Doukhovitch, gatuingenjör på trafikkontoret med ansvar för Skärholmen.

Skärholmsvägen kommer i alla fall att få ny beläggning på ett par sträckor som i dag är rejält slitna, i höjd med Bredäng. Även en bit av Bredängsvägen ska rustas upp.

– Det är sprickor och potthål i vägen. Beläggningen åldras och vi lagar, men när vägarna blir äldre går de inte att underhålla genom att reparera, förklarar Galina Doukhovitch.

Dessutom görs en satsning på Bredängstorget. I dag är vissa gångytor enligt trafikkontoret så ojämna att de som går där riskerar att ramla och slå sig.

Sammanlagt läggs 3,4 miljoner kronor på att rusta upp torget. I de pengarna ingår även planteringar.

Det här är första gången trafikkontoret tar ett så samlat och långsiktigt grepp på underhållet av gatuytor i Stockholm.

Men även om det låter som en storsatsning är det många förbättringar som skjuts upp för att pengarna inte räcker.

Totalt beräknas gatumiljön i Stockholm ha ett under­hållsbehov på över en miljard kronor.

– Vi måste anpassa oss efter budget och det som är realistiskt möjligt att genomföra. Vi kan inte ta allt på en gång, säger Ted Ell, avdelningschef på trafikkontoret.

Fakta

Skärholmsvägen får ny beläggning

Skärholmsvägen får ny beläggning på sträckan Bredängs allé – Trafikplats Bredäng, sammanlagt 30 000 kvadratmeter.

Bredängsvägen får ny beläggning på sträckan Slättgårdsvägen-Ugglemossvägen, 5 000 kvadratmeter.

På Bredängstorget görs en översyn med fokus på att jämna till ytor och plantera.

Källa: Trafikkontoret