ANNONS

Risk för gifter i marken på barnens lekplatser

Ämnet PAH hittades 2001 i Vanadislunden.
Ämnet PAH hittades 2001 i Vanadislunden.
Marken i flera av Kungsholmens och Norrmalms lekplatser ska kontrolleras efter gifter och föroreningar. Högst prioriterad är Vasaparken.
ANNONS

När man byggde en förskola vid Vasaparken 2006 hittades både bly och cancerframkallande PAH (polycykliska aromatiska kolväten) i marken.

De analyser som gjordes då ­visade att Naturvårdsverkets riktlinjer överskreds.

– Det resultatet kunde enligt konsultens rapport förväntas även i Vasaparken, säger miljöinspektören Ann Christine Johansson.

I själva Vasaparken togs inga prover togs då, men nu ska halterna undersökas.

– Men å andra sidan kan man hitta PAH:er nästan överallt, hur farligt det är beror helt på hur höga halterna är, säger Jan Hammar som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

För att se över att barn inte får i sig markföroreningar när de ­leker i stadens parker har Miljöförvaltningen gjort en preliminär bedömning av Kungsholmens och Norrmalms parkområden, däribland Vasaparken.

Enligt den här listan kan det finnas föroreningar i hela 23 av stadsdelarnas parker.

Men Karin Kuttainen, miljöskyddsinspektör på miljöförvaltningen i Stockholms stad, tycker inte att föräldrar behöver vara oroliga över att släppa ut sina barn i stadens parker.

– Det här är snarare som en miljö­övervakning vi gör.

ANNONS

Stockholm stad håller just nu på med att prioritera parkerna efter hur stor risk det är för farliga ämnen, och hur många barn som leker där.

Enligt den här bedömningen har Rålambshovsparken, grön­ytorna söder om Norr Mälarstrand, Kristinebergsparken och Liednersplan på Kungsholmen prio 1, högsta prioritet.

I Norrmalm har Vasaparken och Sabbatsbergsområdet, Atlastäppan och Norrbackatäppan prio 1. Men priolistan kan ändras.

– Vasaparken är en av de parker som kommer att stå kvar som prio 1. De andra parkerna ska vi diskutera, säger Karin Kuttainen.

Marken i parker som har prio 1 ska testas efter kemikalier och föroreningar någon gång under sommaren, och resultat kommer tidigast till hösten, säger Karin Kuttainen.

Fakta

Platserna som ska kontrolleras

Högst prioritet Kungsholmen:

Rålambshovsparken.

Grönytorna söder om Norr Mälarstrand.

Kristinebergsparken.

Liednersplan.

Högst prioritet Norrmalm:

Vasaparken och Sabbatsbergsområdet.

Atlastäppan.

Norrbackatäppan.

Källa: Miljöförvaltningen

ANNONS