Risk för spritfester i helgtomma villor

Under jullovet står många hus tomma samtidigt som ungdomar är lediga. Nu varnar Lidingös brottsförebyggare för risken med föräldrafria fester som spårar ur.

– Antingen säger man helt nej. Men om man vill att barnen ska ha fest och få vara för sig själva tycker jag att man ska sätta sig någonstans i närheten – hos grannen eller i källaren – och kontrollera att det verkligen bara är tio ungdomar som kommer och att det inte finns någon alkohol på festen, säger Paula Jagric, Lidingös brottsförebyggare.

Nyligen berättade Mitt i Lidingö Tidning att polisen på Lidingö under hösten fått ovanligt många larm om föräldrafria tonårsfester som spårat ur. Festerna slutar ofta i kaos med mycket fylla och skadegörelse och stölder. Enligt polisen är det svårt att utreda dessa brott eftersom festerna ofta lockar oinbjudna gäster som är svåra att spåra i efterhand.

– Problemen har varit störst i högstadieåldern, säger Paula Jagric.

Fältassistenter på Östermalm har också berättat att det är allmänt känt i city att om man åker till Lidingö så finns det alltid ett tomt hus att festa i. Nu under jul­lovet misstänker polisen och Lidingö stads brottsförebyggare Paula Jagric att det kommer att finnas många chanser för unga att få tillgång till sådana hus eftersom många reser bort.

Paula Jagric uppmanar den som stöter på en stökig föräldrafri fest att ringa polisens tipsnummer.

Lidingö stads livsstilsundersökning bland unga visade nyligen att det vanligaste sättet att få tag på alkohol var att en äldre kompis eller bekant köpte ut. Men många svarade också att de brukade köpa sprit av en okänd langare.

Polisen slog nyligen till mot den så kallade ”vodka­bilen” som bland annat hade flera Lidingönummer i en mobiltelefon som använts vid försäljningen.

Efter det har Paula Jagric hört att det blivit lite svårare för unga att få tag i sprit. Men fortfarande finns det många vuxna som själva skaffar fram alkohol till sina barn.

– De tänker att ungarna kanske får tag på alkohol på något annat sätt om inte de köper ut. Men vad de inte tänker på är att det faktiskt tvärtom kan vara så att de förblir nyktra om de inte får alkohol av föräldrarna. Det finns inga ställen för barn att dricka alkohol på, så varför ska vi hjälpa dem? säger Paula Jagric .