Risk för oro när försvarsmakten övar på krig

Militärövning.
Bilden är från en tidigare militärövning i stan.
Vad som kan tyckas som en krigslek för vissa är blodigt allvar för andra. Snart drar Aurora 17 igång, något som väcker obehag hos vissa.

På måndag, 18 september, inleds den militära övningen Aurora 17 bland annat i valda delar i Stockholm. För många är övningen lite kittlande, spännande, för andra är det en ren skräckupplevelse.

– Vi har kontakt med folk som kommer från länder där militär närvaro inte direkt indikerar trygghet, säger Daniel Carnestedt, ordförande Refugees welcome Stockholm.

Organisationen skriver nu på sin hemsida om övningen och uppmanar till lugn och som bekräftar att det handlar om en övning och inte en riktig konflikt.

– Vi tänkte att det var en bra ide eftersom vi har kontakt med många som skulle kunna bli rädda, säger han.

Enligt Daniel Carnestedt finns det många som instinktivt känner oro när de ser militärer.

– Jag vet att det finns folk på våra verksamheter som varit med om väldigt traumatiska upplevelser och det är många som har anledning att reagera på en militär närvaro.

Här får du sällskap

För den som mest vill ha sällskap finns varje tisdagskväll Rosa stationen på Birkagården i Vasastan. Mötesplatsen riktar sig främst till nyanlända.

– Men alla är välkomna att komma dit och bara ta en fika och prata också, säger han.

På söndagar är Rosa stationen öppen på Telefonplan.

För den som kan komma att behöva professionell medicinsk vård och som inte kan söka sig till vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning, finns Läkare i världen, som riktar sig mot personer som av en eller annan anledning inte vänder sig till den ordinarie sjukvården.

Fakta

Läkare i världen

Läkare i världen har öppet varje torsdag mellan klockan 18.00–21.00 med undantag för röda dagar samt julafton och valborgsmässoafton.

Den juridiska och psykosociala kliniken ligger i Ropsten och den medicinska kliniken ligger på Hantverkargatan 2C på Kungsholmen.

Ingen tidsbokning behövs.

Källa: www.lakareivarlden.se