ANNONS

Riskerade bli blind – rekommenderades kosttillskott

optiker
Mannen trodda han var på väg att bli blind, men optikerns tolkning av ögonbottenfotograferingen var felaktig.
Ögonbottenfotograferingen visade på åldersförändringar i gula fläcken, och optikern rekommenderade kosttillskott för att hejda detta.
Kunden gick hem och googlade – och blev alldeles iskall när han insåg att han riskerade att bli blind.
Men optikern hade fel.
ANNONS

En man som gick till en optiker på Kungsholmen för att skaffa läsglasögon blev tillfrågad om han ville göra en större undersökning och mäta trycket i ögat och göra en ögonbottenfotografering också.

Det ville han.

Men han var inte beredd på resultatet.

Optikern sa att han hade åldersförändringar vid gula fläcken och skulle behöva äta kosttillskott för att hejda detta, som de sålde hos optikern.

Han fick också veta att han hade dålig tårförsörjning och behövde ögondroppar, samt att han hade något förhöjt tryck i ögonen.

Trodde han skulle bli blind

Han gick därifrån med kosttillskott och ögondroppar, och en oro.

Väl hemma googlade han på åldersförändringar i gula fläcken och blev förskräckt.

– Det kan leda till att man blir blind. Jag blev alldeles iskall, och kunde inte sova på hela natten, säger mannen, som vill vara anonym, till Mitt i.

ANNONS

Helt annan diagnos

Han bokade snabbt en tid hos ögonläkare på Sophiahemmet. Undersökningen där visade inga tecken på åldersförändringar i gula fläcken, inte heller på dålig tårförsörjning.

Men trycket i ögonen var mer förhöjt än den siffra som framkommit hos optikern. Högt tryck kan leda till grön starr och synnedsättning.

– Det irriterar mig att optikern ställde en diagnos. De borde ha remitterat mig till en ögonläkare direkt, säger mannen, som gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Optiker utbildas

Enligt Sveriges ögonläkarförening är optiker skyldiga att remittera vid misstanke om sjukliga förändringar, och de får inte föreslå behandling vid misstänkt ögonsjukdom. I ett mejl till Mitt i poängterar de dock att ”optiker har en viktig funktion i ögonhälsovården, och att samarbetet mellan optiker och ögonläkare är till godo för ögonhälsan”.

Även Optikerförbundet svarar mejlledes och skriver att de välkomnar Ivos utredning.

”Optiker utbildade enligt utbildningsplaner från 2008 eller med efterutbildning sedan 2008 är utbildade att genomföra ögonbottenfotografering samt att tolka dessa bilder” skriver de.

”Ska inse sina begränsningar”

Mannen som Ivo-anmält optikern berättar att han fick tillbaka pengarna från optikern och att han sedan gick till en annan butik för att prova ut läsglasögon.

– Jag vill inte sätta dit någon, men jag tycker att de ska inse sina begränsningar, säger han.

 

 

ANNONS