ANNONS

Åtalade riskerar stränga straff efter slumpbeslag

Vapen beslag
En del av vapnen som polisen hittade.
Fyra män riskerar långa fängelsestraff efter att polisen i februari hittat stora mängder vapen och kokain i norra Botkyrka.
Enligt åklagaren Marcus Ekman är det en slump att polisen gjorde beslaget just då.
På fredagen börjar rättegången mot männen i Södertörns tingsrätt.
ANNONS

Det var i februari som en polisbil patrullerade i norra Botkyrka. Enligt åklagaren är fallets inledning lite av en slump.

– De fick syn på en bil som de bestämde sig för att kontrollera, säger Marcus Ekman.

Hittades kokain i snön

Bilföraren ska, efter att polisen fått syn på bilen, snabbt kört en bit och sedan stannat varpå föraren sprang i väg till fots vid Borgskolan. I snön hittade polisen 50 gram kokain. Språngmarschen blev inte lång. Polisen fick snart fatt på den misstänkte.

– Han kastade ifrån sig narkotikan i snön menar jag , men han förnekar. Med hjälp av en garageöppnare som han också hade på sig hittade man ett garage. Och i det garaget hittade man dels spår av narkotikahantering men också vapen och handgranater, säger Marcus Ekman.

Handgranat

Polisen med en av fyra handgranater. Foto: Polisens förundersökning

Fynden i garaget ledde vidare till husrannsakan hemma hos mannen, som har garaget dit nycklarna gick, liksom i dennes bil. I ett badrumsskåp hittade polisen nästan 100 gram kokain. I bilen ytterligare vapen.

ANNONS

Klocka

Polisen öppnade en av de misstänktas bankfack och hittade fyra klockor. Tillsammans med ytterligare en klocka har polisen beslagtagit klockor för över 700 000 kronor. Klockorna vill åklagaren att den misstänkte blir av med då han menar att de kommer från brottslig verksamhet. Klockan på bilden har värderats till 240 000 kronor. Foto: Polisens förundersökning.

Alla förnekar

Mannen och de övriga åtalade i målet förnekar brott. Bland de beslagtagna vapnen finns bland annat fyra handgranater, två k-pistar och två AK-47, liksom ammunition.

Det är flera personer som haft befattning med vapnen och därför är flera personer åtalade för grovt vapenbrott, säger Marcus Ekman.

Misstänkt: ”Fler hade nycklar”

I förhör har mannen, som har garaget, berättat att att han lånat ut nycklar till både garage och bil. Han har inte haft någon vetskap om hur det hamnat vapen där. Inte heller har han haft någon vetskap om narkotikan säger han.

– Alla kan vänta sig långa straff om de blir fällda, säger Marcus Ekman.

Tre dagar är inbokade för rättegången som avslutas 27 november.

ANNONS