Riskkapitalist vill köpa Albyberget

Förra fredagen lämnades över 6 000 namnunderskrifter in för att stoppa försäljningen av allmännyttiga bostäder på Alby­berget.

Bara en vecka senare presenterade kommunen ändå köparen.

Det blir riskkapitalisten Mikael Ahlström som tar över de 1 300 hyreslägenheterna på Albyberget – om kommunen får som den vill. I fredags presenterades han som tilltänkt köpare i den omdebatterade affären.

– Vi har en långsiktig seriös samarbetspartner som vill utveckla Albyberget tillsammans med Albyborna. Det är också en aktör som är villig att anställa lokalt och att stötta lokala näringslivsprojekt, säger Katarina Berggren (S) om köparen.

Vänsterpartiets gruppledare Mats Einarsson är inte lika nöjd:

– Vad jag förstår är det en riskkapitalist helt utan erfarenhet av fastighetsförvaltning, säger han.

Som riskkapitalist är Mikael Ahlström en veteran, verksam sedan 1986 inom bland annat Däckia, Gunnebo och Bravida. Men han sticker inte under stol med att han är helt ny i fastighetsbranschen.

– Jag personligen har ingen konkret erfarenhet, men jag har väldigt stor erfarenhet av att skapa organisationer och jag har ett väldigt bra nätverk. Så det kommer att gå bra, säger han.

Och han har stora planer. I avtalet med kommunen ingår inte bara att förvalta bostäderna, den nya ägaren har också åtagit sig att sjösätta ett stort socialt projekt. De kommande tio åren ska tio miljoner kronor investeras i närområdet, föreningslivet och det lokala näringslivet.

Personalen i det nystartade fastighetsbolaget ska rekryteras lokalt i Alby och även de kommande årens omfattande renoveringar ska så långt det går utföras av lokala hantverkare.

– Alla pratar om stambyten, drift och underhåll när det gäller fastigheter. För mig är sådant en självklarhet, det ska bara funka. Den stora utmaningen blir i stället det sociala, driften och underhållet av människorna. Vi vill vara med och bygga en starkare och bättre social väv, säger Mikael Ahlström.

Ännu är valnämnden inte klar med räkningen av de tusentals namnunderskrifter som har samlats in för att stoppa en försäljning. Mikael Ahlström är medveten om att det finns en risk att affären strandar innan den ens har blivit av.

– Så kan det bli. Jag tror att vi kan bli en fantasiskt bra värd för det här området. Blir vi inte det är det bara att beklaga, säger han.

Riskkapitalisten Mikael Ahlström vill köpa 1 300 hyresrätter av Botkyrkabyggen. Men många vill stoppa affären.

Den stora utmaningen blir i stället det ­sociala.Mikael Ahlström

Fakta

6 500 namn mot affären

Kommunala Botkyrkabyggen vill sälja de 1 300 lägenheterna på Albyberget till det nya bolaget Mitt Alby, med Mikael Ahlström som styrelseordförande, för 705 miljoner kronor.

Affären måste dock godkännas av kommunfullmäktige.

Nätverket Alby är inte till salu har samlat in 6 500 namnunderskrifter för att få till en folkomröstning i frågan. Rösterna kontrollräknas just nu, räkningen ska vara klar den 13 juni.

Om det blir en folkomröstning kommer den att hållas 2014.