Rissneambassadörerna prisas för sitt jobb

Jonas Sjöstedt (V) delade ut priset till Amanuel Gebresus, Helia Adham och Nahom Fessahaye
Jonas Sjöstedt (V) delade ut priset till Amanuel Gebresus, Helia Adham och Nahom Fessahaye
Rissneambassadörerna gläds åt att deras arbete nu får ännu större erkännande.
Rissneambassadörerna gläds åt att deras arbete nu får ännu större erkännande.
I går kväll fick Rissneambassadörerna ta emot Abdi-priset, till minne av Vänsterpartisten Abdirahim Hassan, för sitt arbete för att skapa en meningsfull fritid åt barn och unga i Rissne.
– Det är ett väldigt fint erkännande av det arbete vi gör, säger Amanuel Gebresus, ordförande för Rissneambassadörerna.

Amanuel Gebresus, Helia Adham och Nahom Fessahaye från Rissneambassadörerna fick i går kväll ta emot Abdi-priset av Västerpartiets partiledare  Jonas Sjöstedt.

Rissneambassadörerna tilldelas priset på 20000 kronor för sitt arbete för att skapa en meningsfull fritid för unga i Rissne.

– Det är en mäktig känsla, jag hoppas vi kan leva upp till priset och till allt det bra som Abdi gjort. Priset är värt så mycket mer än pengarna. Det är ett väldigt fint erkännande av det arbete vi gör, säger Amanuel Gebresus.

Priset delas ut till vänsterpartisten Abdirahim ”Abdi” Hassan minne. Abdi från Husby sköts till döds i Somalia i augusti 2013, då han var på resa med bland annat nuvarande bostads- och demokratiborgarrådet i Stockholm,  Ann-Margarethe Livh. 

Stolta över priset

Abdi-priset har delats ut tre år i rad. 2015 gick det till Streetgäris och 2016 till Förenade Förorter.

– Med tanke på vilka som fått priset tidigare så känns det väldigt bra att vi nu fått det, det pushar oss att kämpa vidare, säger Amanuel Gebresus.

Framöver ska Rissneambassadörerna ha ett informationsmöte för att tala om för ännu fler att de finns, och för att ta reda på vad de unga i Rissne vill ha.

–Vi måste höra vad folk vill ha för att det inte ska bli som vanligt att vuxna bestämmer, säger Amanuel Gebresus.

Nytt ungdomsprojekt

Projektet med Rissneambassadörerna drogs i gång av kommunen 2014, men det ekonomiska bidraget drogs in när det byttes majoritet i stadshuset och projektet drivs nu i form av en ideell förening. Bland annat har Rissneambassadörerna ordnat skidresor, basketturneringar, julfirande och andra aktiviteter för ungdomarna i Rissne.

Kommunen ville i stället satsa på ett projekt med ungdomsambassadörer som ska verka för unga i hela Sundbyberg.

 

Fakta

Här är hela motiveringen

”Abdirahim Hassans minnesfond delar härmed ut 2017 års medel för verksamhet i Abdis anda till den ideella föreningen Rissneambassadörerna.

Rissneambassadörerna startade som ett projekt där Sundbyberg kommun såg till att ungdomar från orten fick ett ekonomiskt utrymme att ordna julfiranden, skidresor, basketturneringar och mycket annat. Det samlade många unga människor, som lärde sig att själva organisera det Rissne de ville se.

Den visade sig behövas. När de borgerliga partierna och Miljöpartiet tillsammans bildade en ny majoritet i kommunen drog de undan hela ekonomin från projektet. Det stoppade däremot inte Rissneambassadörerna. Istället för att lägga ner, startade de om som en ideell förening som fortsätter jobba för Rissnes bästa.

Abdirahim Hassan arbetade för att ge fler unga chansen att bli erfarna organisatörer som kan förändra orten de lever i. Rissneambassadörerna är ett fantastiskt fint exempel på det. Vi hoppas att Abdi-priset 2017 ska vara både ett praktiskt stöd och en inspiration i ert arbete.”