Ritade med blod på väggen efter dådet

Nya makabra detaljer släpptes förra veckan till Mitt i om Näsetmordet. 22-åringen ska ha skurit offret i halsen med en morakniv och sedan ritat ett pentagram i blod på väggen.

Det var den 28 juni som en man i 30-årsåldern hittades död i sin lägenhet. Samma kväll gick en 22-årig man, som var bekant med offret, in till polisen och erkände att han tagit livet av mannen.

– Han har i ett obevakat ögonblick skurit upp målsägarens hals. Målsägaren har dött ögonblickligen och därefter har gärningsmannen ritat ett pentagram på väggen med hans blod, säger åklagaren Pär Andersson.

Han vill inte gå ut med hur männen kände varandra, av utredningstekniska skäl, men uppger att brottet var planerat.

– Redan när han åkte dit var tanken att han skulle döda målsägaren. Han har erkänt att han har planerat det här, att han dödat honom och att han målat pentagrammet.

22-åringen ställer sig i det här läget inte bakom brottsrubriceringen mord.

– Han har lämnat en redogörelse för vad som har hänt och medgivit att det föreligger sannolika skäl för misstanke om i vart fall dråp, säger försvarsadvokaten Jonas Granfelt.

Mannen berättade själv att han gjort sig av med mordvapnet genom att kasta det i en sjö, där dykare sedan hittade kniven.

22-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Troligen väcks åtal i mitten av september, enligt åklagaren.

Att mannen ritat ett pentagram på väggen gör mordet väldigt ovanligt, enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Det här liknar inget vanligt mord. Att han ritar en symbol efter mordet kan vara helt spontant, det är ytterst sällsynt om det skulle vara någon slags ritual, säger han.

Kroppen hittades 28 juni och stora delar av Näset spärrades av.