Listan över stans bästa semlor presenterades på onsdagen, efter att 27 smakdomare testat semlor från 31 bagerier och butiker i stan. På andraplats kom semlan på Konditori Ritorno på Odengatan.

– Det är sjukt kul att få cred för det hårda arbete som vi lägger ner. Det kan inte ha varit lätt att döma, för det är många som gör bra semlor i stan. Men det är kul att ett så litet ställe som vi kan fajtas med de stora, säger Robert Tell, chefsbagare på Konditori Ritorno.

Vad är hemligheten?

– Vi är ett bra team som jobbat ihop en riktigt bra semla, och senast året har vi slipat lite på receptet. Vi rostar mandeln ganska hårt så att man får ut en bra mandelsmak. Och grädden är varken för tjock eller för tunn, säger Robert Tell.

Under semmelsäsongen producerar de omkring 200 semlor om dagen. På fettisdagen på tisdag blir det betydligt fler.

– Vi räknar med att göra omkring 3 000 semlor på tisdag. Men nu kanske vi måste växla upp och göra ännu fler.

31 semlor och 27 smakdomare

Det är Smakdomarna Stockholm som ligger bakom testen, som gick av stapeln på Mornington Hotel på tisdagen.

Semlorna bedömdes utifrån kategorierna utseende, konsistens och smak. Allt genom ett blindtest.

27 utvalda smakdomare (däribland en årets konditor, ett flertal semmel-experter, influencers och kockar) var med och betygsatte semlorna, därefter räknades snittbetyget ut.

Den kompletta listan av testade konditorier hittar du nedan.

Stockholms bästa semla 2018

- Brioche -

- Ritorno Konditori -

- Konditorn & Bagarn -

- K-Märkt -

- Stinas Bageri -

- Dessert & Choklad -

- Bread & Table -

- Bröd & Salt -

- Magnus Johanssons Bageri -

- Bageri Passion -

- Pesso Bageri -

- Wienercaféet -

- Bageriet Bulleboden -

- Tidningshuset by Pontus -

- Gateau -

- Haga Tårtcompani & Bageri -

- Bullar & Bröd Stenugnsbageri -

- Gunnarsons specialkonditori -

- Vivels Konditori -

- Brunkebergs Bageri -

- Grillska Huset -

- SoFo Bageri -

- 7-Eleven Grev Turegatan 6 -

- Lidingö Bröd & Pâtisserie -

- Droppens Konditori -

- Torsgatan -

- Söderbergs Bageri -

- Bageri Petrus -

- Konditori Eclair -

- Tössebageriet -

- Konditori Sans Rival -

Så här gick testet till

Konditorier valdes ut genom föregående års tester, lokal kännedom och visat intresse från konditoriernas sida (eftersöktes via sociala medier).
Juryn valdes ut genom smak-palett, lokal kännedom, semmelexpertis och personliga kontakter.
Juryn delades in i två grupper (13 och 14 i vardera grupp).
Varje jurygrupp fick testa hälften av semlorna. Detta för att göra det rättvist. 31 semlor är svårt att testa.
Resultatet räknades ihop och delades sedan i antalet personer som bedömt semlan.
Hamnade två semlor på samma poäng fick den med exempelvis flest fyror den högre placeringen.

Källa: Smakdomarna Stockholm