”Rivning kan bli dödsstöt för MB Hockey”

Onsdagskväll och full fart i LW-hallen. Johan Lansgard (till höger) tränar hockeyspelare födda 2007/2008.
Onsdagskväll och full fart i LW-hallen. Johan Lansgard (till höger) tränar hockeyspelare födda 2007/2008.
Idrottsförvaltningens planer på att riva LW-hallen vid Sätra IP kan bli dödsstöten för MB Hockey. Det hävdar styrelsen för föreningen, som nu kämpar för en alternativ plan.

Den 25 år gamla ishallen vid Sätra IP är, på grund av marksättningar, i så dåligt skick att den bör rivas hellre än renoveras. Det anser idrottsförvaltningen och fastighetskontoret. De har därför lagt fram ett förslag, som innebär att ishallen rivs och att man bygger en ny, modernare ishall på samma plats. Under byggtiden – beräknad till 18 månader – ska hockeyspelarna träna vid Hagsätra IP, där en tillfällig ishall ska uppföras.

Ett mycket dåligt förslag, anser Mälarhöjden Bredäng Hockeys vice ordförande, Johan Lansgard.

– Det tar jättelång tid att åka kollektivt till Hagsätra fram och tillbaka. Risken finns att många ungdomar kommer att tvingas sluta spela hockey. De som är riktigt bitna kommer i stället att gå till andra klubbar. Frågan är om vi överlever som klubb, säger han och tillägger:

– Vi är inte som vilken hockeyklubb som helst. Vi jobbar mycket med integration och har en extrem mix – från elitsatsande hockeyspelare till sådana som kommer till oss för gemenskapens skull. Det blir enormt svårt att återskapa den verksamheten om vi tvingas bort från Sätra under en lång byggperiod.

MB Hockey har därför lagt fram ett motförslag. Det går ut på att man börjar med att bygga en enklare B-hall. Först när den är klar påbörjas rivningen av LW-hallen. Sedan byggs en ny ishall med alla nödvändiga funktioner och verksamheter på den plats där LW-hallen låg, föreslår föreningen.

– Vi ifrågasätter att det är mest kostnadseffektivt att bygga temporärt i Hagsätra. Vi anser att det är lika effektivt att bygga en enklare B-hall i Sätra, säger Johan Lansgard.

Han tycker i stället att idrottsförvaltningens och fastighetskontorets förslag att bygga den nya ishallen med division 1-standard (vilket bland annat innebär minst 1 000 publikplatser, i stället för nuvarande 500) är onödigt dyrt och överdimensionerat för MB Hockeys behov. Kostnaden beräknas till cirka 150 miljoner kronor.

Hans Ericsson, handläggare på idrottsförvaltningen, betonar att det ännu rör sig om ett förslag.

– Vi har just fått klartecken från idrottsnämnden och fastighetsnämnden att gå vidare med vårt förslag, som är det mest kostnadseffektiva enligt den utredning vi låtit göra. Men oavsett om det blir en rivning eller bara en renovering måste verksamheten flytta på sig under en period. Det blir ett avbräck för dem, men så är det ju alltid när det byggs.

Angående MB Hockeys förslag om att bygga en B-hall säger Hans Ericsson:

– Vi får ta det i beaktande. Den fortsatta utredningen får visa om det är logistiskt och ekonomiskt försvarbart.

Tanken är att arbetet (renovering eller rivning) ska starta efter vintersäsongen 2016/2017.

Fakta

De använder LW-hallen

MB Hockey engagerar cirka 350 personer i ungdomslag, hockeyskola, skridskoskola, prova på-hockey för nyanlända, ett veteranlag och ett A-lag i division 2.

Sätra konståkning har 70 konståkare i hallen.

Hammarbys A-lag (division 1), Hammarbys seniorverksamhet.

Rinkbollen – Stockholmsserien.

Medlemshockey/rekreationshockey för alla medlemmar.

Allmänhetens åkning.

Källa: MB Hockey