ANNONS

Rivning skjuts upp – frågetecken kring besiktning av utdömd affärslänga

En affärslänga i Stuvsta från 1920-talat hotas av rivning och i en besiktning, beställd av ägaren som vill riva, döms huset ut. Nu ifrågasätter kommunen besiktningsrapporten, och föreslår en ny innan rivningsbeslutet godkänns.
ANNONS

Som Mitt i Huddinge tidigare berättat hotas en affärslänga på Stationsvägen i Stuvsta av rivning. Markägaren och exploatören vill riva samtliga fastigheter på tomten, varav affärslängan från 1920-talet, och i stället bygga ett flerbostadshus med runt elva lägenheter och nya affärslokaler.

På måndag är det tänkt att ärendet ska avgöras i natur- och byggnadsnämnden, men på natur- och byggnadsnämndens arbetsutskott i går beslutades att gå emot förvaltningens förslag och i stället föreslå nämnden att planen återremitteras och att en ny besiktning bör göras av huset innan ett beslut om en eventuell rivning.

– Det finns förvisso en utredning men den pekar bara ut brister och säger inget om möjligheterna att rätta till dem och bevara huset. Nu vill vi ha en mer heltäckande bild av hur huset mår, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

Den besiktning av huset som redan finns har initierats av fastighetsägaren, och i den döms ut affärslängan ut. Något som Olle Wilson, arkitekturhistoriker och ordförande i Huddinge hembygdsförening, tidigare har ifrågasatt.

– Utifrån en byggnadsantikvarisk och kulturhistorisk bedömning så är det här ett väldigt sunt och stabilt hus som går att rädda om man vill. Det är ett vanligt fenomen att säga att ett hus är undermåligt och bör rivas, sa han i en tidigare intervju med Mitt i Huddinge.

Går nämnden på arbetsutskottets förslag om att en ny besiktning bör göras, så tror Ottosson att ett beslut om en eventuell rivning fattas först om en till två månader i stället för nästa vecka.

– Vi tror på förtätning i centralt belägna fastigheter, men vi måste också förhålla oss till försiktighetsprincipen när det gäller gamla hus, säger Ottosson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.