ANNONS

”Riv inte Vårbergs sjukhem”

Vårbergs sjukhus
Vårbergs sjukhem berättar mycket om sin tid, anser Stockholms stadsmuseum.
Staden planerar att riva hela eller delar av Vårbergs sjukhem, för att ge plats åt bostäder.
Men Stockholms stadsmuseum och Samfundet S:t Erik motsätter sig mot planerna.
ANNONS

I höstas var förslaget till en ny detaljplan för Vårbergsvägen ute på samråd – en detaljplan som förvandlar den ödsliga vägen till en stadsgata kantad av 1 200–1 400 bostäder.

Dessutom ska en ny F9-skola för 900 elever och två nya förskolor byggas, en förskola byggas ut och vård- och omsorgsboenden skapas.

Förslaget får kritik

60 yttranden kom, och har nu sammanställts av stadsbyggnadskontoret. De flesta remissinstanser var positiva, men motsätter sig vissa delar. Förslaget att riva hela eller delar av Vårbergs sjukhem får kritik av både Stockholms stadsmuseum och Samfundet S:t Erik.

De tycker att att sjukhemmet, byggt 1969–1970, har ett stort socialhistoriskt värde. Byggnaden berättar om den tidens utbyggnad av långtidssjukvården och är det enda i sitt slag som har kvar sin utvändiga arkitektur, framhåller de. Samfundet S:t Erik menar också att det är ”fullt möjligt” att bygga bostäder i sjukhemmet.

Husen för höga

Även Stadsmuseet är kritiskt till höjden på Stockholmshusen. Nya hus på 4–6 våningar blir för dominerande i förhållande till de tre våningar höga bostadshusen i närheten, tycker museet.

Byggplanerna innebär en rejäl förändring av området. Trots det kom få synpunkter in från Vårbergsborna: en protestlista med 34 namn och en med 14 namn. De flesta vill att området ska bevaras som det är. De är oroliga för att deras hus ska skuggas, att de ska få insyn i sina lägenheter och att Perennparken ska påverkas negativt. De är också rädda för att trafiken ska öka och ogillar tanken på att Vårbergsvägen ska bli en gata med höga hus tätt intill varandra. De vill också bevara trädallén.

Stadsbyggnadskontoret arbetar nu vidare med planen, utifrån synpunkterna . En ny variant ska ut på granskning i höst. Tanken är att planen ska klubbas i slutet av året.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.