ANNONS

Rivningar på Stureplan får mer kritik

Faksimil: Mitt i Östermalm 2015-10-06.
Faksimil: Mitt i Östermalm 2015-10-06.
Efter Skönhetsrådets kritik mot byggplanerna på Stureplan hörs nu ännu fler kritiska röster.

Men ägaren till kvarteret menar att visst man värnar om kulturhistoriska värden.
ANNONS

Rivningar och nybyggen planeras vid Sturegallerian. Skönhetsrådet riktade i förra veckans Mitt i Östermalm stark kritik mot förslaget från staden, en nyhet som bland annat fick spridning på Twitter.

Men Skönhetsrådet är inte de enda som kritiserar förslaget. Föreningen Östermalm, som ska ha runt 400 medlemmar, hörde efter artikeln av sig till Mitt i.

– Man sparar i och för sig klassiska fasader ut mot Stureplan och Sturegatan, men det blir mer som en kuliss för att dölja det man gör innanför, säger Mats Pemer, styrelseledamot i föreningen.

Han anser att stora kulturhistoriska värden skulle gå förlorade vid rivningar och påbyggnader.

I det programförslag som fastighetsägarna har tagit fram tillsammans med staden rivs sex byggnader helt eller delvis. Freys hyrverk, som ligger ut mot Grev Turegatan, från 1899-1900 kan bland annat försvinna. Dessutom blir kvarteret högre efter flera nybyggen.

En annan som reagerat på planerna är Östermalmsläsaren Richard Allard.

– Freys hyrverk är en vacker och intressant byggnad och jag blev väldigt förvånad när jag läste att den kan rivas. Det har rivits mycket och det gör det extra viktigt och värdefullt att behålla det som är vackert och gammalt, säger han.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) tycker att det finns plus i planerna och att dessa plus måste ställas mot de värden som försvinner om byggnader rivs och byggs på.

Men Folkpartiet är mer kritiskt till planerna.

ANNONS

– Det är fullständigt okänsligt, och att staden bidrar med sina fastigheter är inget annat än en skandal. Moderniseringen och upprustningen är bra, men man ska inte riva gamla fungerande hus, säger Björn Ljung, gruppledare för FP i stadsbyggnadsnämnden.

Ägaren till stora delar av kvarteret i fråga är Abu Dhabi Investment Authority (Adia). I ett mejl till Mitt i skriver deras medieansvarige Erik Portanger att man är måna om att de som brukar kvarteren ska vara nöjda, men att man måste göra ett visst mått av kompromisser i stora projekt.

Vidare skriver han att Adia vill värna om kvarterets arv samtidigt som man moderniserar de inre delarna av kvarteret och gör dem mer tillgängliga.

– Vi vill att stockholmarna ska vara stolta över den här omtyckta delen av staden, skriver Erik Portanger.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.