ANNONS

Rodi om rivningen: ”Vi kommer tillbaka”

Rodi Duru är en av veteranerna på Sunneplan.
Rodi Duru är en av veteranerna på Sunneplan.
Redan om ett år kan det gamla centrumet vara rivet.
Redan om ett år kan det gamla centrumet vara rivet.
Sunneplan byter skepnad när den gamla butikslängan rivs. Förändringen av Farstas första riktiga centrum delar invånarna. En nödvändig uppfräschning av ”Sunkplan” – eller ett övergrepp på en del av Farstas själ?
Och vad händer med restaurangen, butiken och de andra verksamheterna som finns där idag? Vi har svaren.
ANNONS

– Det här är Farstas bästa uteservering.

Gästerna runt bordet på restaurang Lilla Farsta njuter av varsin öl i vårsolen. En kvinna är på väg in från gatan för att göra dem sällskap, när hon får syn på krogens ägare i dörren:
– Du Rodi, jag kan ta en sån där kantarelltoast. Och en Ramlösa.
– Det kan vi fixa, svarar Rodi med efternamnet Duru.

Centrumet ska rivas

Han har varit med och drivit Lilla Farsta i 38 år. Restaurangen är det sociala navet på Sunneplan – här tycks alla känna varandra.
Men nu blåser förändringens vindar. Redan om ett år kan krogen och resten av Farstas första riktiga centrum vara jämnat med marken. Den gamla butikslängan från 1958 har ingen plats i framtidens stadsdel. Här ska byggas bostäder.

Så här blir nya Sunneplan, enligt förslaget.

– Det är många som är oroliga och undrar vad som händer med oss. Men vi har blivit lovade att få flytta tillbaka när det nya huset är byggt. Kanske blir det i en lite mindre lokal men jag tror det ska funka, säger Rodi Duru hoppfullt.
Ägaren till närbutiken Sunneplans livs är inte lika optimistisk.
– Våra kunder är inte glada och vi är rädda att bli arbetslösa, säger han.

”Vi lämnar inga löften”

Familjebostäder försäkrar att Sunneplan ska fungera som ett kvarterscentrum även i framtiden. Ett av de nya bostadshusen får fyra-fem lokaler för handel och service i bottenvåningen.
– Vi vill att det ska bli ett bra utbud för de kringboende, som ett minikomplement till Farsta centrum. Det kan bli aktuellt för någon eller några av de som finns där idag att flytta tillbaka men vi lämnar inga löften, säger Erika Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder.

Högre lokalhyror väntar

Någon formell förtur för nuvarande företag finns inte – samtliga näringsidkares hyreskontrakt går ut senast vid årsskiftet. För den som flyttar in i de nybyggda lokalerna, när de är färdiga, väntar betydligt högre hyra än idag.
– I nuvarande 50-talsbyggnad ligger hyran väldigt lågt. I nybyggda lokaler får man nog räkna med ungefär dubbla hyran per kvadratmeter, säger Erika Lawesson.

Delade meningar om förändringen

Mycket talar alltså för ett annorlunda Sunneplan om några år, inte bara på ytan. Men är förändringen ett problem? När Mitt i Söderort skrev om byggplanerna för en månad sedan var reaktionerna på sociala medier delade.
”Förtätningen börjar gå överstyr. Det gamla Farsta försvinner mer och mer, och fort går det.”, skrev en av medlemmarna i gruppen Farsta på Facebook.
”Så jävla bra, Farstas sunkhåla!”, tyckte någon i andra lägret.

ANNONS

Maria och Sören Alm Eriksson gillar Lilla Farstas uteservering.

Sören Alm Eriksson med hustrun Maria är nyinflyttade i området. De har redan hunnit falla för den lokala krogen och den avspända stämningen.
– Det behövs ju bostäder så visst tror jag att byggplanerna kan vara bra. Men jag tror också att en plats som den här puben är jätteviktig att den får vara kvar, här finns många stamgäster, säger han.

Läs också: Säg adjö till de gamla centrumen

Fakta

Prognosen: Vem försvinner och vem blir kvar?

4 ess, flytt- och second hand: Flyttar till nya lokaler i Älvsjö. Har kontrakt på Sunneplan till och med september.
Lilla Farsta, pub och pizzeria: Har kontrakt året ut. Vill flytta tillbaka när de nya husen är byggda. Oklart vad som händer under byggtiden.
Frisören: Har fått erbjudande om en ersättningslokal i samma kvarter.
Sunneplans livs, närbutik: Har kontrakt året ut. Vill enligt ägaren vara kvar på Sunneplan. Har ännu inte kommit överens med hyresvärden Familjebostäder.
Söderorts bilskola: Kommer enligt ägaren troligtvis att lägga ner. En anställd ville ta över företaget men har inte erbjudits lokal av Familjebostäder.

Fakta

Planförslaget för Sunneplan:

Familjebostäder vill bygga två fyravåningshus och ett sjuvåningshus med hyreslägenheter. Ett av de lägre husen placeras där nuvarande centrumlänga ligger, och får butikslokaler i bottenvåningen. Det andra byggs där det är parkering idag.
Mellan de båda husen blir det en gångfartsgata där bilister har väjningsplikt för gående.
Två nuvarande förskolor rivs och ersätts med två större förskolor med åtta avdelningar vardera. Den ena byggs på Hästhagens bollplan. Andra halvan av bollplanen reserveras för en aktivitetspark.

Källa: Stadsbyggnadskontoret