Nu rivs Designens hus vid Telefonplan

Designens hus vid Telefonplan rivs.
Bit för bit rivs Designens hus som har funnits på Telefonplan sedan 1969.
Nu rivs Designens hus vid Telefonplan. I stället ska 130 lägenheter byggas där.

Snart har Designens hus vid Telefonplan jämnats med marken. I stället ska Vasakronan bygga 130 lägenheter på platsen.

Rivningen av det Svarta huset har varit kontroversiell, inte minst för att huset är blåklassat, den högsta formen av kulturstatus.

Bland annat har Konstfack varit till tveksamma till att vara kvar vid Telefonplan när Designens hus rivs. Men när lyorna nu ska byggas är det plötsligt inte alls säkert att konstskolan lämnar, skriver Stockholm Direkt.

– Jag vill poängtera att vi ser mycket positivt på grannar eftersom människor utifrån berikar vår miljö och vi tycker om tanken på att Konstfack ligger mitt i samhället, säger rektorn till Stockholm Direkt.

Se filmen från rivningen på Mitt i:s facebook.

Svarta huset har varit svåruthyrt

Designens hus byggdes 1969, när Telefonplan skulle vara en stadsdel för design. Men genom åren har det visat sig att huset har varit svårt att hyra ut. Beslutet att riva huset fattades redan 2012.

– Jag tycker att det är helt korrekt att man river Designens hus. Byggnader som inte fungerar och inte fyller sin funktion i ett område kan ha vilken klassning som helst, det gäller att se till att området kan leva, sa Christer Mellstrand (C), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, till Mitt i efter att rivningsbeslutet var taget.

Så här såg det ut innan rivningen. Foto: Sofi Tagesson