ANNONS

Robert lär barnen på Lovisedalsskolan att äta grönsaker

Vallentuna_robert kock Lovisedalsskolan grönsaker
Robert Heribertsson med Stina Nordström, Philip Ottonius och Freja Kostic som håller på att lära känna betfamiljen.
Sedan Robert Heribertsson började hålla grönsakskurser i skolmatsalen äter barnen på Lovisedalsskolan mer grönsaker.
Projektet har plockats upp av kronprinsessparets Generation Pep.
I dag föreläser kökschefen på Nobelforum.
ANNONS

Klockan är halv nio på morgonen och det är tomt i skolkantinen. Men snart närmar sig ett sorl av ljusa röster och tre F-klasser med spralliga sexåringar slår sig ner vid matborden.

Robert Heribertsson ställer fram stora rostfria fat med tunnskivade polka- och sockerbetor, sockerbitsstora kuber med ugnsbakad gul- och rödbeta, små plastglas med rödbetsjuice, ett knippe mangold, en bukett mangoldskott och en gigantisk oskalad sockerbeta. Allihopa ingår i betfamiljen som han ska presentera för barnen i dag.

Att barnen behöver lära känna grönsakerna är hans fasta övertygelse.

Vallentuna_robert kock Lovisedalsskolan grönsaker

Betfamiljen: Gulbetor, rödbetor, en jättestor sockerbeta och mangold.

– Jag vill ju visa barnen hur grönsakerna ser ut. Så att de förstår, säger han.

Han frågar barnen om de vet varför man ska äta grönsaker. Svaren virvlar i luften: det är nyttigt, de innehåller vitaminer, man blir stark och frisk och lär sig lättare. Att det också är gott är det ingen av sexåringarna som kommer på.

Faten med de ugnsrostade gul- och rödbetorna skickas runt. Poängen med avsmakningen är att visa vad som händer med smak, textur och utseende när man tillagar betorna. 

När han frågar vad de tycker höjs en del uppåtvända tummar. Men vid en bordsände tävlas det i att avfärda betorna. Både tummar och mungipor pekar nedåt och att föreställa sig att det lilla gänget om några månader kommer vara mindre avogt inställda är just nu ganska svårt.

ANNONS

Vallentuna_robert kock Lovisedalsskolan grönsaker

Rödbetsjuicen fick ett avvaktande mottagande bland sexåringarna.

Robert Heribertsson tar det med ro. Kurserna började för ett drygt år sedan och han vet att det tar tid för barns gommar att vänja sig vid nya smaker. 

– Ju fler gånger ni provar, desto godare blir det med tiden, säger han lugnt. Nästa gång prövar ni en liten bit till, även om ni inte tycker det är jättegott och nästa gång gör ni likadant. Till slut kommer ni att gilla det, bli starka och glada och orka springa omkring hela rasterna. 

Förra kursen handlade om kål. Blomkålssoppan de fick har många av barnen lärt sig tycka om och frågar efter.

Vallentuna_robert kock Lovisedalsskolan grönsaker

Robert Herbertsson fick jobba hårt för att få loss sockerbetor från grönsaksgrossisten.

Sist men inte minst: barnen på Lovisedalsskolan äter mer grönt nu. Inte alltid och alla barn äter inte alla grönsaker. Men det är en klar förbättring mot tidigare.

För Robert Heribertsson själv innebär kurserna en hel del merarbete.

– Men den energi och tid jag lägger ner får jag tillbaka i respekt från barnen. Så det är bara positivt, det är värt varenda sekund.

Nobelcenter

Om han verkar bekant beror det kanske på att vi skrivit om honom tidigare. Robert Heribertsson har i flera år ordnat bruncher i skolmatsalen för att samla pengar till Världens barn.

Roberts brunch på Lovisedalsskolan toppar insamlingslistan

Han har en bakgrund som restaurangkock. Har jobbat på krogar som Villa Källhagen och Ulla Winbladh, lagat nobelmiddagar i Stadshuset och varit utomlands.

– Nu har jag två små barn och fru. Då fungerar det inte att jobba varje helg. Det här passar mig. Att jag skulle trivas så här bra hade jag aldrig trott.

En fick tips om kronprinsparets Generation Pep. Tog kontakt med dem och nu ligger grönsakskurserna i deras inspirationsbank.

– Det har lett vidare till att jag den 22 november ska hålla föredrag om det här på Nobelforum för kommunfolk och beslutsfattare inom näringslivet. Jag får hjälp av Carolina Klüft. Det är jättekul!

Fakta

Veckans grönsak

• 300 elever från F-klass till årskurs 3 får var tredje vecka komma ner i matsalen och presenteras för olika grönsaker.

• Sedan går de tillbaka till klassrummen. Beroende på ålder får de antingen rita, ta reda på fakta eller skriva om grönsakerna.

• Elevernas arbete och Robert Heribertssons recept ska bli en bok i vår.

• Projektet pågår under hela läsåret.

Källa: Robert Heribertsson