Robin Hood-skatt påverkar inte kommunalskatten

Täby kommer att betala mer utjämningskatt nästa år, men det ska inte märkas i medborgarnas plånböcker.
Täby kommer att betala mer utjämningskatt nästa år, men det ska inte märkas i medborgarnas plånböcker.
I veckan spreds uppgifter om att skatten höjs i Danderyd och Täby. Politiker rasade och på sociala medier uttryckte medborgarna sin oro. Men hur ligger det egentligen till?

Den senaste veckan har det figurerat uppgifter om att skatten höjs i Täby och Danderyd. I Täby kunde invånarna läsa att den nya skatten skulle höjas med 50 miljoner kronor nästa år. I Danderyd handlade det om 8 miljoner kronor.

Riktigt så ligger det dock inte till. Någon ny skatt har inte införts varken i Täby eller i Danderyd.

Det handlar i stället om den så kallade utjämningsskatten. Varje år delas pengar ut till fattigare kommuner så att dessa ska kunna hålla en likvärdig service oberoende av medborgarnas inkomstnivåer. Större delen finansieras av staten, men en mindre del av dessa pengar kommer i form av en skatt som de rikaste kommunerna i landet betalar.

Under alliansregeringen gavs de rika kommunerna en rabatt på den skatten, något som nuvarande regering tog bort. Så långt stämmer det alltså att den så kallade utjämningsskatten höjs. Men det är inte någon nyhet. Media rapporterade flitigt om det redan under förra sommaren, och i Danderyd och Täby har man varit medvetna om höjningen under en längre tid och också budgeterat för det.

– Det är något vi vetat och planerat för sedan ett år tillbaka, säger Leif Gripestam (M), kommunalråd i Täby.

Några nya skattehöjningar är det alltså inte tal om för kommuninvånarna, utan de miljoner som Täby och Danderyd ska betala i år är budgeterade för.

Kommunledningarna i både Danderyd och Täby var kritiska till beslutet att slopa skatterabatten redan för ett år sedan. Det är de fortfarande.

– V får betala för experiment som sex timmars arbetsdag i andra kommuner, det är en orättvis skatt, säger Leif Gripestam.

Han lovade dock redan när beslutet togs att kommunalskatten i Täby inte skulle höjas, något som han alltså har för avsikt att hålla.

– Vi har en effektiv budgethållning, så vi är förberedda, säger Leif Gripestam.