Robotbygge utan hämningar

En kork från en nappflaska, gamla tesilar och leksaker blir till spännande robotar i Harriet Aurells ateljé i Liljeholmen. På lördag och söndag håller hon en kurs i robotbyggande i Västertorp.
En kork från en nappflaska, gamla tesilar och leksaker blir till spännande robotar i Harriet Aurells ateljé i Liljeholmen. På lördag och söndag håller hon en kurs i robotbyggande i Västertorp.
Kaninrobot med fjärdermotor.
Kaninrobot med fjärdermotor.
En plingande skurborste eller en buss med fjäderklädda sugrör.

Teknikpedagogen Harriet Aurell håller kurser där barn får bygga sina egna finurliga robotar.

Mottot är skaparglädje.

Harriet Aurells verkstad i ateljékollektivet på Lövholmsgränd i Liljeholmen är ögongodis för dem som gillar att montera, pyssla och knåpa. Här trängs små motorer, batterier och växellådor med väckarklockor, pärlor, bjällror och rotborstar.

På arbetsbordet tronar resultaten av nämnda material – en rad surrande, körande och blinkande robotar. Just de här har Harriet gjort själv.

– Jag brukar visa dem för barnen innan vi börjar kursen, säger hon och startar en skurborste, som är försedd både med tesilar och bjällror, och som i hög fart avverkar sträckan från ena bordskanten till den andra.

”En sådan vill jag också göra”, brukar barnen säga och sedan är skapandet i full gång. Harriet Aurell hjälper till med att koppla ihop motorer och batterier, men konstruktionen i övrigt är det de unga deltagarna själva som står för. I telefonen har hon en bild på en fantasieggande robot som en fyraårig flicka skapat under en av Harriets robotkurser.

– På skurborstroboten limmade hon på en liten buss. Och på bussen satte hon sugrör med fjädrar. Barn har de mest spännande idéer, säger Harriet Aurell, som i helgen håller en tvådagarskurs i robotbygge för pojkar och flickor från 6 år.

Företaget Teknikpedagogik, som Harriet driver, har en bred verksamhet med utbildningar och seminarier, och syftar till att få tekniska nybörjare att våga sig in i teknikens värld.

– Teknikpedagogik handlar om hur man ska göra teknik begripligt och hur man ska använda den. Teknik är ju lite speciellt, det går inte att läsa sig till den. Man måste själv få pröva sig fram, experimentera och leka, säger Harriet Aurell.

Hon har i åratal kämpat för att fler kvinnor ska lockas till det fortfarande så manliga teknikområdet. För att göra det måste man också ta hänsyn till att kvinnor och män formas i olika kunskapskulturer, menar hon. Om det inte har varit självklart att titta in i en gammal radio eller att bygga avancerat lego under uppväxten har man heller inte samma förutsättningar att förstå tekniska lösningar som vuxen.

Harriet Aurell tar ett exempel från sin egen barndom.

– Jag hade en docka som kissade, men för att den skulle vara anständig hade de gjort så att hon kissade ur ryggen. Det tyckte jag var konstigt, så jag plockade bort huvudet och tittade ner. Då kom min mamma in och utbrast: ”Men Harriet vad gör du med ditt lilla barn?” Det tror jag knappast att hon hade sagt om jag varit en pojke.

På bussen satte hon sugrör med fjärdrar.Harriet Aurell

Fakta

Kolla hur saker ser ut inuti

Robotbyggarkursen för barn hålls den 27 och 28 oktober i ­butiken Jag Leker Träd i Västertorp.

Anmälan sker via butiken. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller.

Så kan du själv stimulera ditt barns teknikintresse:

Kolla hur saker ser ut inuti, till exempel speldosor.

Bygg en trädkoja.

Besök en byggarbetsplats med grävskopor och lyftkranar.