ASAP Rocky efter domen: ”Otroligt besviken”

Slobodan Jovicic, ASAP Rockys advokat, var besviken efter domen.
Slobodan Jovicic, ASAP Rockys advokat, var besviken efter domen.
På onsdagen dömdes rapparen ASAP Rocky och hans två livvakter till villkorlig dom för misshandel. Om domen ska överklagas är än så länge oklart, men båda parter är besvikna.
– Rakim Mayers (ASAP Rocky) är otroligt besviken över domen, sa rapparens advokat Slobodan Jovicic på en pressträff under eftermiddagen.

På onsdagen dömdes rapparen ASAP Rocky till villkorlig dom för misshandel av en 19-åring i centrala Stockholm i juni. Två livvakter döms också för misshandel. De tre dömda ska tillsammans betala 12 500 kronor i skadestånd till den 19-årige mannen.

ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic sa på en pressträff efter att domen meddelats:

– Vi är besvikna eftersom vi hade hoppats på en friande dom. Rakim Mayers (ASAP Rocky) är otroligt besviken över domen.

Advokaten ville inte ge besked om domen skulle överklagas.

– Vi måste smälta detta. Det är bäst att fatta ett sådant beslut med huvudet kallt, sa Slobodan Jovicic enligt Aftonbladet.

Åklagaren: ”Tingsrätten gör samma bedömning som jag”

Åklagaren Daniel Suneson yrkade på sex månaders fängelse, men är nöjd med att tingsrätten inte bedömde bråket som nödvärn.

– Tingsrätten gör samma bedömning som jag, med ett stort undantag. De anser inte att den här flaskan har använts vid misshandeln, säger han till Expressen.

Inte heller han vill svara på om han tänker överklaga domen.

– Jag vill inte uttala mig ännu om huruvida jag ska överklaga eller inte. Jag vill läsa domen noggrannare först, säger åklagaren.

ASAP Rockys mamma: ”Känns inte bra”

ASAP Rockys mamma, Renee Black, var i Stockholm under rättegången. Hon är besviken över domen.

– Det känns inte bra alls, säger hon till Expressen.

SVT har pratat med en närstående till den misshandlade 19-åringen.

– Straffet var en besvikelse för 19-åringen. Skadeståndet på 12 500 kronor känns också väldigt litet.

GW Persson: ”En knäpp på näsan”

Kriminologen Leif GW Persson kallar den villkorliga domen för ”en knäpp på näsan” och tycker inte att någon av parterna ska överklaga domen.

– Försvaret lär väl inte överklaga. Det är alltid ett risktagande, och då ska han ju hit igen. Om jag vore försvarsadvokat skulle jag nog avråda klienten från att överklaga det här, säger han till Expressen.

Flera rättsexperter har kommenterat i medier att utredningen är väl genomförd. Förundersökningen är på över 500 sidor.

– Domskälen är väldigt omfattande och innehåller ett kolossalt noggrant redovisande av de olika skeendena. Det är kanske inte jättevanligt i den här typen av mål. Tingsrätten har verkligen ansträngt sig, säger tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem till DN.

President Donald Trump, som tidigare twittrat om sin besvikelse över det svenska rättssystemet, hade på onsdagskvällen inte kommenterat domen.