Röda huset gick inte att rädda

Det var ett sista rop på hjälp, men det lilla röda billådehuset från 1920-talet på Malmvägen i Handen kunde inte räddas.

– Det gick inte på så kort tid, säger Jörgen Arnstad på Kulturhantverket.

Sedan ett medborgarförslag om att rädda huset kommit in till Haninge kommun, tog Sune Nilsson som driver sajten Hembygd i Haninge projektet under sina vingar och såg till att förslaget fick de 25 underskrifter som krävdes för att politikerna skulle ta upp det.

För ett par veckor sedan bestämdes därför att Kulturhantverket, en kommunal utbildning för ungdomar på glid, skulle ta sig an att montera ned huset och sedan bygga upp det igen.

Men det visade sig inte vara genomförbart på så kort tid. Marken som huset står på ska nämligen inom kort ge plats åt nya villor.

– Det var för många små bitar att ta hand om och det skulle bli ett jättepussel att hantera. Istället har vi tagit hand om fönster, dörrar, spis och platsbyggt kök, säger Jörgen Arnstad, lärare på Kulturhantverket.

Sune Nilsson beklagar att huset inte gick att rädda, men menar att det inte finns något ont som inte för något gott med sig.

– Nu slipper vi i alla fall hitta en ny plats till huset. Ett av de mest kreativa förslag som kom in till vår sajt var att placera det ovanpå kommunhuset som ett penthouse.