Rödabergsskolan mest vandaliserad

Många skolor i Vasastan har utsatts för skadegörelse den senaste tiden.

Klottrare och stenkastare slår ofta till under sommaren, och notan för vandalismen blir hög.

Flera skolor runt om i stadsdelen utsattes för skadegörelse flera gånger under sommaren. Främst handlar det om klotter och om fönsterrutor som har krossats. Under maj, juni och juli blev notan för vandalismen 26 858 kronor, vilket är cirka 6 000 kronor mer än under samma period förra året.

Speciellt hårt drabbad var Rödabergsskolan på Upplandsgatan. En tredjedel av reparationskostnaderna för stadsdelens skolor har spenderats där.

– Det stämmer att det är en hel del klotter. Det är otroligt tjatigt, men vi arbetar hårt med att bli av med det och tror att vi vet vilka som ligger bakom skade­görelsen, säger Peter Lundström som är rektor på skolan.

Enligt honom har Rödabergsskolan varit förskonad från vandalism de senaste åren, men den senaste tiden har det blivit värre. Mest kostsamt blev det en dag i maj då någon krossade fönster på skolan för sammanlagt 5 155 kronor.

Men det är inte skolorna själva som står för kostnaden. Det gör i stället det kommunala fastighetsbolaget Sisab, som äger stadens skolbyggnader. Thomas Bergsell, Sisab, poängterar att pengarna som läggs på reparationer skulle kunna spenderas på något bättre.

– Att fixa en ruta kostar 550 kronor per kvadratmeter. För varje miljon vi lägger på att laga saker skulle vi kunna totalrenovera 50 klassrum, säger han.

sisab jobbar hårt med att få bort vandalismen.

– Vi har ökat insatserna vid skolorna hela sommaren. Vi har märkt att om det är trasigt eller nedklottrat så bjuder det in till mer skadegörelse. Nu åtgärdar vi direkt. Dessutom är det trevligare för barnen och personalen att komma tillbaka till en hel och fin skola, säger Thomas Bergsell.

Att få fast de som ligger bakom skadegörelsen är inte lätt, och inte heller något som prioriteras.

– Vi lagar bara fönstren och lägger inte tid på att hitta de skyldiga. Men alla ärenden polisanmäls för att få ut försäkringspengar.

Fakta

Vandalism för 26 858 kronor

Källa: Sisab