Roddare piskar upp rivaliteten

Klassiskt båtrace får Stockholmsvariant när KTH och Chalmers möter varandra i en roddtävling på lördag.
– Vi ska återupptäcka rivaliteten säger KTH:s Maarten Ingen Housz.

För några år sedan gjorde klädmärket Gant en egen variant av den klassiska roddtävlingen mellan universiteten Cambridge och Oxford ( eller Yale och Harvard för dem som romantiserar USA framför England). Då var det tonåringar från internatskolorna Sigtuna och Lundsberg som tävlade mot varandra.

Roddare från olika delar av världen

Nu är det dags igen. Fast den här gången är det KTH som tävlar som motsvarade skola i Göteborg, Chalmers.

Mer hur het är  rivaliteten mellan skolorna? Vi ringde upp KTH-roddaren Maarten Ingen Housz.

– KTH och Chalmers rodde faktiskt mot varandra i början av 2000-talet. Men sedan dess har inget hänt så vi måste återupptäcka rivaliteten säger han.

Han har själv erfarenhet från rodd i hemlandet Holland men hade haft ett långt uppehåll innan han började plugga på KTH. Det samma gäller för många av lagmedlemmarna, menar han som kommer från olika delar av världen.

10 minuters fullt ös

Just nu är det hård träning i gymet och på vattnet som gäller för de män och kvinnor som ska ro för KTH. För när det väl smäller är det ungefär tio minuters fullt ös i båtarna som tar åtta roddare var. Sen är den 2,5 kilometer långa tävligen över.

Tävlingen går mellan Tekniska museet, under Djurgårdsbron och vidare längs Strandvägen innan man går i mål på Skeppsholmen. Racet börjar 10.30 på lördag.