Rödgrön huvudstad efter valet

Maktskifte i Stockholm och Sverigedemokraterna in i Stadshuset.

Det är vad som väntar enligt Mitt i:s och Sifos stora valundersökning.

Och om stockholmarna fick bestämma skulle Feministiskt initiativ komma in i riksdagen.

De rödgröna skulle ta över makten i Stadshuset med stor marginal och få egen majoritet i Stockholms kommunfullmäktige om det var val i dag. Det visar en stor opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av Lokaltidningen Mitt i.

I mätningen, där 2 000 stockholmare har tillfrågats, får vänsterblocket 50,1 procent av rösterna samtidigt som Alliansen endast skrapar ihop 39,2 procent. Den egna majoriteten är inom felmarginalen, men valvinsten är tydlig i undersökningen.

– Jag tror att siffrorna jämnar ut sig fram mot valet. Likväl ser det verkligen ut som ett maktskifte, säger statsvetaren Jenny Madestam om siffrorna.

Sifo har också frågat stockholmarna hur de skulle ha röstat i riksdagsvalet om det var val i dag.

Där vinner också vänsterblocket, men med betydligt mindre marginal – 44,6 procent av rösterna mot Alliansens 40,2.

Men den största skillnaden mot kommunvalet är att hela 6,4 procent av stockholmarna skulle rösta på FI i riksdagsvalet.

– Vi får se om Gudruneffekten håller i sig till september. När valrörelsen drar igång blir det möjligen mindre fokus på mindre partier, säger Jenny Madestam.

Sverigedemokraterna får också, med största sannolikhet, mandat i Stockholms kommunfullmäktige med 6,5 procent av rösterna. Samtidigt riskerar både Centern och Kristdemokraterna att åka ut ur Stadshuset. Förra valet krävdes 3,5 procent för att få mandat. Men de små borgerliga partierna brukar återhämta sig vid valet, enligt Toivo Sjörén som är opinionschef på Sifo.

– I förra valet såg vi stödrösterna tydligt, säger han.

Och än kan mycket hända i opinionen. 25 procent av stockholmarna har ännu inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på.

Enligt Toivo Sjörén bestämmer sig många inte förrän sista veckan eller på valdagen.