ANNONS

”Tar de hit Rödingarna innebär det slutet”

Ulla Alm är ansvarig för fåren på Överjärva gård.
Ulla Alm är ansvarig för fåren på Överjärva gård.
Solna stad vill flytta de gamla arbetarhusen "Rödingarna" till Överjärva gård. Ulla Alm, ordförande i Kulturlandskaparna och ansvarig för fåren på gården, menar att detta skulle innebära slutet för verksamheten.
– Tar man hit Rödingarna kan vi inte ha kvar djuren.
ANNONS

De gamla arbetarhusen ”Rödingarna” fortsätter att engagera.

Husen, som under 1900-talet fungerade som arbetarbostäder för järnvägsanställda, flyttades 2014 från Kolonnvägen på grund av en trafikombyggnad och placerades då tillfälligt vid Ulriksdals golfbana.

Där har de stått sedan dess, och nu vill Solna stad i stället flytta husen till Överjärva gård med förhoppning om att de ska kunna rota sig och bli en del av gården.

Men Överjärva gård vill inte ha husen.

”Slutet för verksamheten”

Föreningar som har hand om djurskötseln i området menar dels att Rödingarna inte hör hemma på gården – men framför allt att de inte får plats.

– Flyttar de hit husen får vi flytta härifrån allihopa, säger Ulla Alm, ordförande i Kulturlandskaparna och även ansvarig för gårdens får.

Ulla Alm har jobbat på Överjärva gård i 24 år och varit med och byggt upp verksamheten.

ANNONS

Enligt henne visar ritningarna att husen ska placeras ovanpå gårdens fårhage, biodling, salamanderdamm och den trädgård där det i dagsläget hålls kurser.

Hon menar att detta skulle innebära slutet för verksamheten, men att Solna stad själva inte förstår detta.

– De var här förra våren men frågade inte oss någonting om hur det fungerar eller vad vi behöver. Sedan kom det ett utlåtande där det står att djuren ska vara kvar, men de har inte planerat hur. Tar man hit Rödingarna kan vi nämligen inte ha kvar djuren.

”Alternativet är att skrota husen”

Kommunstyrelsen ordförande Pehr Granfalk (M) delar dock inte Ulla Alms bild.

Han menar att den exakta placeringen av husen ännu inte är bestämd, men att det oavsett var de hamnar inte skulle innebära slutet för verksamheten.

– Det är klart att vi ska hitta den bästa möjliga platsen för husen. Jag vet inte exakt var den slutgiltiga placeringen kommer vara utan man tittar på olika bitar, men det är i alla fall mot järnvägsspåren. Om deras får betar där får vi hitta annan betesmark – har man exempelvis biodlingar går det att flytta på.

Det är Solna stad som äger marken och Pehr Granfalk säger att en bred politisk majoritet står bakom beslutet att flytta Rödingarna till gården – ett förslag som ursprungligen kom från Socialdemokraterna.

Enligt honom finns det inte heller några andra alternativ om husen ska bevaras.

– Grejen med husen är att de väger 400 ton styck och har några år på nacken så det går inte att flytta dem någon längre sträcka. Alternativet skulle vara att skrota husen, vilket vore väldigt synd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.