ANNONS

De gör Rödluvan för vuxna

I Rödluvan – Upprättelsen spelas alla rollerna av kvinnor.
I Rödluvan – Upprättelsen spelas alla rollerna av kvinnor.
Moment teater gör det igen – slaktar en gammal klassiker på scenen i Gubbängen.
Åsa Berglund Cowburn har synat sagan om Rödluvan i sömmarna, och hittat en berättelse som sätter gränser för vad en ung kvinna får vara.
Med pjäsen Rödluvan – Upprättelsen går hon till motattack.
ANNONS

Vad är det egentligen vi berättar när vi läser klassiska sagor för våra barn? Finns det vissa sagor vi inte borde läsa alls – fast de varit älskade i generationer?

Åsa Berglund Cowburn svarar ja på den frågan. Hon står för manus och regi av pjäsen Rödluvan – Upprättelsen, som har premiär på Moment teater i Gubbängen nästa fredag.

”Vi borde vara färdiga med den sagan nu”

– Vi har alla varit unga och varit i den åldern då man som som tjej ska ”akta sej för vargen”. Och det kanske finns en poäng med att varna barn för främlingar. Men Rödluvan slår fast saker om könsroller på ett väldigt statiskt sätt, och för vidare påbud om vad en ung kvinna får vara. Jag tycker nog att vi borde vara färdiga med den sagan nu, säger hon.

En annan Rödluvan

Följaktligen blir det en annan Rödluvan som publiken får möta på Moments scen, med premiär på fredag. En vuxenberättelse där underliggande teman som sexualitet, lust, övergrepp, skuld och skam lyfts fram.

– Alla figurerna är med: Rödluvan, mormor, mamma, vargen och jägaren. Och vi har kvar alla repliker från Brödernas Grimms version. Men vi bråkar med den en del , konstaterar Åsa Berglund Cowburn.

 

Åsa Berglund Cowburn står för manus och regi. Foto: Mattias Kamgren

I näthatets tidsålder har hon reagerat över hur åsikterna och attackerna mot kvinnor blivit allt mer hotfulla. Som titeln antyder vill hon att pjäsen ska ge moteld, och försvara den unga kvinnans kropp och integritet.

ANNONS

– Få roller verkar vara så lätta att historiskt skambelägga som den unga kvinnans. Alla – verkligen alla – tycker att de har rätt att ha åsikter om vem hon bör vara, säger Åsa Berglund Cowburn.

Barnen får stanna hemma

Hon är noga med att betona att det inte är en pjäs för barn.

– Det skulle inte funka om det kom en massa femåringar med sina föräldrar. De skulle inte kunna ta till sig det vi har gjort.

De föräldrar som själva ser den här pjäsen – tror du att de kommer att läsa sagan om Rödluvan för sina barn igen?

– Jag hoppas att de funderar några varv innan de gör det och tänker på vad sagan berättar egentligen.

Fakta

Premiär nästa fredag

Rödluvan – Upprättelsen spelas på Moment teaters lilla scen 8 september-7 oktober.

I rollerna syns Nina Haber, Sofia Rönnegård, Hilda Stenshäll och Lotta Östlin Stenshäll.

Åsa Berglund Cowburn har arbetat som scenograf på Moment teater sedan 2003. Rödluvan – Upprättelsen blir hennes andra pjäs som regissör efter braksuccén med en annan klassiker, Svindlande höjder, som hon satte upp i en skrubb. Hon har även skrivit manus, i samarbete med skådespelarna.