ANNONS

RoJ jubilerar med klassiker

Skådespelarna bär italienska kostymer, formsydda efter dem själva, i årets ”Romeo och Julia” av RoJ-teatern. Kulturföreningen firar 30 år med en metaversion av klassikern.
Skådespelarna bär italienska kostymer, formsydda efter dem själva, i årets ”Romeo och Julia” av RoJ-teatern. Kulturföreningen firar 30 år med en metaversion av klassikern.
Det var Romeo och Julia som grundade hela RoJ-teatern 1984. Efter 30 år sluts nu cirkeln på ett oväntat sätt.

– Det blir en helt ny och fräsch version, säger skådespelaren Helen Lindborg.
ANNONS

Årets musikteaterproduktion av RoJ-teatern i Gamla Folkets hus presenteras med orden ”Två släkter, två historier, två tider”.

En föreställning många kommer att känna igen – men ändå inte.

– Det blir ingen vanlig teater. Publiken får se en ensemble som spelar en ensemble som spelar Romeo och Julia, berättar Helen Lindborg, som spelar Ylva, som i sin tur spelar Julia.

Eller, rättare sagt, en av Juliorna. För i denna version av Shakespeares klassiker är inget sig likt.

I fokus finns en ensemble vid en nutida teater. Skådespelarna konkurrerar om att få spela huvudrollerna i det gamla medeltida dramat. Kampen om regissörens gunst är hård – och trenden med metateater har nått Haninge.

– Publiken förväntar sig inte detta upplägg, den kommer att bli överraskad, säger Helen Lindborg.

Hur krävande är det för er som skådespelare?

– Det har varit ett hårt arbete. Vi måste vara tydliga för publiken med skillnaderna på verklighet och dåtid. Men allt tyder på att vi fått till det. Vi har folk som suttit och tittat på repetitionerna.

Niklas Persson spelar nutida Tom, som i sin tur spelar en av Romeorna.

ANNONS

– Det blir som en tävling mellan karaktärerna, den som vill mest vinner och får spela rollen. Jag tror folk kommer att förvånas över all humor. Vi växlar snabbt mellan humor och tragedi.

Nu på lördag, 15 mars, är det premiär i Gamla Folkets hus och föreställningen spelas till och med 10 maj.

Att det just i år blir en version av ”Romeo och Julia” var mer eller mindre självklart. Det är 30 år sedan regissören Björn Skjefstad och några Haningebor valde att sätta upp Romeo och Julia i Gamla Folkets hus. Så föddes RoJ-teatern och det rivningshotade huset fick leva kvar.

Det är dock osäkert hur länge till RoJ-teatern får stanna i det gamla folkparksområdet. Ny väg och bostäder planeras och det är oklart vilka av de gamla husen som får stå kvar. Därför kan det vara sista gången teatern ger dramat i just Gamla Folkets hus.

– Det är ju jubileumsår nu och det har inte varit något snack. Romeo och Julia skulle vi göra, men vi ville göra det med nytänk. Vi har kvalitéer för det, säger Helen Lindborg.

ANNONS