ANNONS

Hyreschock på väg knäcka RoJ-teatern

Saftig hyreshöjning väntas för verksamheter i gamla folkparksområdet i Handen. Här repeterar RoJ-ensemblen jubileumsuppsättningen av "Romeo och Julia" inför 30-årsfirandet 2014.
Saftig hyreshöjning väntas för verksamheter i gamla folkparksområdet i Handen. Här repeterar RoJ-ensemblen jubileumsuppsättningen av "Romeo och Julia" inför 30-årsfirandet 2014.
Kommunen chockhöjer hyrorna för tre verksamheter i kulturparken i Handen. RoJ-teatern får hela 560 procent högre hyra, och hotas nu av konkurs.

– Det känns som en nära släkting som är på väg att dö, säger Helena Norström från RoJ-teatern.
ANNONS

RoJ-teatern i Gamla folkets hus, musikscenen Levande zon i Gula villan och kyrkan Hela treenigheten svensk-ortodoxa församlingen har samtliga fått sina hyreskontrakt uppsagda för villkorsändring.

Nu vill kommunala fastighetsbolaget Tornberget ha kraftiga hyreshöjningar.

Tuffast blir det för RoJ-teatern, som får årshyran höjd från 63 000 till 415 000 kronor – en höjning med 560 procent.

Tornberget menar att höjningarna är skäliga, och att man tidigare har haft alltför låga hyror i kulturparken. Att området är utpekat som just kulturpark spelar ingen roll, menar man. Det har nu tagits styrelsebeslut på marknadsmässig hyra.

– Hyrorna som verksamheterna fick i början av 90-talet eller något senare har inte varit anpassade till våra kostnader alls. Nu får vi betalt för våra självkostnader. Tornberget ska inte ge dolda bidrag i en sänkt hyra, säger Bo Andersson, vd på Tornberget.

RoJ-teatern har valt att inte skriva på hyreskontraktet, och ärendet ska nu upp i hyresnämnden.

Föreningar kan inte garanteras mer bidrag från kultur och fritid bara för att hyran chockhöjs.

RoJ-teaterns ordförande Dennis Simonsen är mycket orolig.

– Bidrag får inte gå till hyran, enligt kommunens nuvarande reglemente, utan till verksamheten. Vi hoppas att kommunstyrelsen pekar med hela handen nu och säger att detta är den kulturpark det utnämndes till 1992. Detta skulle vara en kulturpark för föreningslivet, som skulle ha möjlighet att betala hyrorna, säger Dennis Simonsen.

ANNONS

I dag har RoJ-teatern bidrag på 365 000 kronor från kommunen.

– Vi skulle behöva minst 700 000 för att klara den nya hyran. Vi går i konkurs direkt annars, säger Dennis Simonsen.

Den 1 januari 2017 ska den nya hyran börja gälla för RoJ-teatern, och från och med sommaren gäller den nya hyran för Levande zon. De har funnits i Gula villan sedan 1990 och får 244 procents hyresökning.

Kultur och fritids budget för 2017 kan bli avgörande för både RoJ-teaterns och Levande zons framtid.

Helena Norström, 28, har varit med i RoJ sedan hon slutade gymnasiet.

– För mig är teatern mitt andra hem. Jag lever på något slags hopp om att kommunen hjälper oss att lösa situationen. Kommunen har varit mycket stolta över Haninges kulturliv, det är ju väldigt tråkigt om RoJ-teatern försvinner nu, säger hon.

Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur och fritidsnämnden och ledamot i kulturstyrelsen, är noga med att påpeka att kommunledningen vill ha kulturparken kvar.

– RoJ-teatern bedriver en mycket bra verksamhet, inte minst för barn och unga. De tillför viktiga värden här. Vi vill gärna stötta verksamheterna så de blir kvar, men exakt hur får vi diskutera. Inte minst i samband med budgeten för 2017 som beslutas i juni.

Är Tornbergets hyreshöjning rimlig?

– Svårt att ha en uppfattning utan att ha sett underlaget. Som jag förstått det är det fråga om att ta ut en självkostnadshyra.