”När röken blev för jobbig tog vi båten ut till skärgården”

Mikael Haraldsson som bor i den gamla skolan i Vissvass. De åkte ut med sin båt i skärgården när röken från Tyrestabranden blev för jobbig,
Mikael Haraldsson fick packa i mörkret eftersom elledningarna brunnit av.
Mikael Haraldsson och hans familj flydde undan brandröken ut till skärgården.
Men snart fick de vända hem för att förbereda en evakuering.
– Vi skulle få en kvart på oss att packa containern, berättar han.

I år är det 20 år sedan den stora skogsbranden i Tyresta nationalpark och naturreservat. Lokaltidningen Mitt i har träffat sex personer som berättar om sina minnen av den dramatiska veckan i augusti 1999. Det här är del 1.

 


När Mikael Haraldsson kände doften av brandrök den 1 augusti 1999 reagerade han inte med någon större bestörtning. Brandkåren hade släckt en mindre brand strax före Vissvass by någon dag innan. Men ganska märktes det att det här var något helt annat.

– Dagarna gick och de mobiliserade mer och mer folk. Sedan kom militären, då förstod vi att det var riktigt stort, berättar Mikael.

Röken blev tätare för varje dag

Och för varje dag la sig brandröken allt tätare över den gamla skolan i Vissvass där familjen bor. Till slut kunde de inte vara ute i sin egen trädgård.

– När röken blev för jobbig tog vi båten ut till skärgården och satt där i några dagar medan de kämpade med branden. Vi såg rökpelarna långt ute, röken gick ända till Finland, berättar Mikael.

Mikael Haraldsson som bor i den gamla skolan i Vissvass. De åkte ut med sin båt i skärgården när röken från Tyrestabranden blev för jobbig,

Mikael Haraldsson bor i den gamla skolan i Vissvass. FOTO: Stefan Källstigen

Branden i Tyresta – läs alla delar

Sent en kväll ringde telefonen. Det var en granne som talade om för Mikael att de var tvungna att åka hem. Om branden hoppade över vägen mellan Stormyra och Åva gård skulle de evakuera.

– Det var bara att ge järnet, vi hade motorbåt på den tiden. När vi kom hem hade strömkabeln brunnit av så vi gick omkring i mörkret och plockade ihop grejer.

Militären skulle komma med container

Fotoalbum, viktiga papper, motorcykeln och barnens utvalda leksaker åkte i förväg upp till Mikaels pappa i Tyresö strand. Under tiden följde familjen händelseutvecklingen på lokalradion. Om det blev aktuellt med evakuering skulle militären komma med en container – och ge dem en kvart att packa.

– Man känner sig fruktansvärt liten och maktlös då.

Tyrestabranden för 20 år sedan. Hur det ser ut idag.

Tyresta, maj 2019. FOTO: Stefan Källstigen

Jag tänker på det varje gång jag eldar på tomten, vilken kraft och energi. Man får respekt för elden.

Lyckligtvis slapp de; elden höll sig på rätt sida om vägen mellan Stormyra och Åva. Men branden lämnade bestående intryck på ett annat plan.

– Jag tänker på det varje gång jag eldar på tomten, vilken kraft och energi. Man får respekt för elden, säger Mikael.