Röken spärrade hennes flyktväg

Trapphuset blev snabbt rökfyllt vid den hastiga branden. Gunilla Fredriksson kunde inte ta sig ut den vägen, utan fick hjälp av brandmän att ta sig ner från balkongen.
Trapphuset blev snabbt rökfyllt vid den hastiga branden. Gunilla Fredriksson kunde inte ta sig ut den vägen, utan fick hjälp av brandmän att ta sig ner från balkongen.
Mitt i natten vaknade Gunilla Fredriksson av röklukt och lågor utanför fönstret. Minuten senare sprängdes rutan av hettan från elden.

Den kraftiga branden i Tallkrogen slutade med att Gunilla och flera grannar evakuerades via balkongerna.

Det var natten till söndagen den 11 augusti. I sin lägenhet i Tallkrogen låg Gunilla Fredriksson och hennes pojkvän och sov. Klockan halv fem vaknade de av den stickande lukten av brandrök. Det brann för fullt i lägenheten under.

– Det är inte så man vill bli väckt en söndagmorgon. När jag såg att flammorna slog upp utanför fönstret slet jag ner gardinen. Annars hade det här rummet varit utbränt nu, konstaterar Gunilla Fredriksson.

Hon och pojkvännen hann nätt och jämt lämna sovrummet innan fönsterrutan exploderade av hettan från lågorna. Efteråt hittade Gunilla glassplitter i hela rummet.

Eftersom trapphuset var rökfyllt blev balkongen enda vägen ut. Där mötte brandkåren upp med sin stegbil.

– Jag åkte ner i korgen med katten i famnen. Sen fick vi stå ute på gatan i några timmar innan vi kunde gå upp igen, berättar hon.

Tre dagar senare går det knappt att gå genom trapphuset på grund av den starka röklukten. Även i Gunilla Fredrikssons sovrum känns det. Fönsterrutan är bytt men de tidigare vita karmarna är brända och svarta av sot. Gunilla sover i soffan tillsvidare.

– Det är inte roligt att bo så här. Nu hoppas jag de kommer hit och tapetserar så fort som möjligt, säger hon.

Enligt polisen var brandförloppet snabbt.

– En lägenhet är helt utbränd. När det finns bränsle, syre och värme kan det gå väldigt snabbt, säger Peter Altgenug, brandutredare på Söderortspolisen.

Han säger att en person befann sig i lägenheten där det brann. Brandorsaken utreds fortfarande. Ingen ska ha fått allvarliga skador.

– Flera personer fördes till sjukhus för observation eftersom de andats in rök, men vad jag vet är ingen kvar där.

I huset finns sex lägenheter. Utöver den brandhärjade drabbades två – Gunilla Fredrikssons och en till – av sotskador. Familjebostäder uppger att samtliga berörda har gällande hemförsäkring – till skillnad från hur det var vid den stora branden i Skarpnäck i höstas.

– Man kan inte nog betona vikten av hemförsäkring. Utan det står man sig slätt om ens lägenhet förstörs, säger Peter Wickberg, enhetschef för teknik och säkerhet på Familjebostäder.

När det finns bränsle, syre och värme kan det gå väldigt snabbt.peter altgenug

Fakta

3 000 lägenhetsbränder förra året

2012 inträffade cirka 3 000 bränder i flerbostadshus i Sverige. 34 procent av dem började vid spisen.

I Stockholm omkom fem personer i bränder under fjolåret. Hittills i år har tre personer dött, varav en i söderort, en äldre man som omkom i en lägenhetsbrand i Sätra i maj.

Vid dödsbränder är sängrökning den vanligaste brandorsaken.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap