Rökförbud kan bli regel i nya hyreshus

I framtiden kan 1 000–2 000 nya hyresrätter i Sundbyberg få rökförbud, precis som huset som byggs på Järnvägsgatan.
I framtiden kan 1 000–2 000 nya hyresrätter i Sundbyberg få rökförbud, precis som huset som byggs på Järnvägsgatan.
Efter succén på Järnvägsgatan vill Förvaltaren nu att allt nytt som byggs blir rökfritt.

”Absurt”, tycker hyresgästföreningen.

I november är det inflyttning i Sundbybergs första rökfria lägenhetshus på Järnvägsgatan.

– Det har varit väldigt stort intresse, runt 200–400 intresseanmälningar per lägenhet, säger Sandra Lusth, uthyrare på Förvaltaren.

Den som trots förbudet tar ett bloss riskerar att bli av med kontraktet.

– Om det är någon som röker får man en varning och har möjlighet att rätta till det. Men upptäcker vi att någon röker upprepade gånger kan man få flytta, säger Sandra Lusth.

Förvaltaren vill nu bygga vidare på rökfritt.

– Vi tänker oss att all nyproduktion ska bli rökfri i stil med Järnvägsgatan. Vi vill kunna erbjuda fler rökfria miljöer, det är det som det är efterfrågan på nu, säger Anders Sundqvist, informationsansvarig på bolaget.

Förvaltaren planerar mellan 1 000 och 2 000 nya hyresrätter, framför allt genom förtätning i centrala Sundbyberg och i västra Ursvik. Målet är att de blir rökfria.

Enligt Förvaltaren hör rökning till de vanligaste klagomålen.

– Det finns nog med på topp tre. Det kan vara grannar som röker på balkongen och gör att man får in rök i fastigheten. Många lider av passiv rökning och det kan leda till grannosämja, säger Anders Sundqvist.

Branchorganisationen Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (Sabo) märker en trend att bygga rökfria bostäder, även om få går hela vägen med rökförbud i allt nybygge. Men det finns frågetecken.

– Vad jag vet är det inte prövat juridiskt än om det är skäl för att säga upp hyresgäster som bryter mot det, säger Patrizia Finessi på Sabo.

Hyresgästföreningens ordförande i Sundbyberg, Anita Granqvist, är kritisk till Förvaltarens mål.

– Vi gick med på att prova på Järnvägsgatan, men det här är jag väldigt tveksam till. Man väljer ju bort folk. Vad blir nästa sak att förbjuda, sprit, djur?, frågar hon sig.

– Jag tycker inte att det är bostadsbolagets uppgift att uppfostra människor. Det är tillåtet att köpa cigaretter, så det blir lite absurt om man inte får röka dem där man bor, säger hon.

Förvaltaren anser inte att rökförbud diskriminerar folk.

– Det är en intressant diskussion och jag kan förstå att det kan uppfattas så. Men vi förbjuder inte folk att röka, utan det är i fastigheten man inte får röka, säger Anders Sundqvist.

Rökförbud kommer inte att införas i Förvaltarens redan befintliga hus.

Behövs det fler rökförbud i Sundbyberg?