Södermalmsborna uppmanas ange rökare

Felicia Larsson
Felicia Larsson på Snaps uteservering på Medborgarplatsen.
Snart är det färdigblossat på uteserveringar och en rad andra ställen på Södermalm.
På måndag träder den nya lagen om rökförbud i kraft, med angiveri och rökfria centrum som konsekvenser.
Men det råder fortfarande förvirring kring vad som gäller.

Från och med måndag är det färdigrökt på uteserveringar. Då träder den nya lagen om rökförbud i kraft som också gäller på idrottsplatser, perronger, busskurer och lekplatser. Även vid entréer till butiker, stationer och bibliotek blir det förbjudet att röka och askkoppar som sitter vid entréerna i dag ska plockas bort.

– Syftet med lagen är att man ska kunna gå in i en rökfri lokal utan att utsättas för rök, säger David Engstrand, tobakshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.

Men hur långt från en entré som förbudet ska gälla har lagstiftaren lämnat till respektive kommun att bedöma. I Stockholm finns inget bestämt avstånd utan det varierar från fall till fall, och krog- och butikstäta gågator och områden kan komma att blir så gott som rökfria.

– Avståndet är en bedömningsfråga och vi avvaktar riktlinjer, säger Karin Hultman, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Vägen till rökförbud – år för år

Från rökfria flyg till rökfria uteserveringar

1977 – Obligatoriska varningstexter och innehållsdeklarationer införs på tobaksförpackningar.

1988 – SAS inrikesflyg blir rökfria.

1993 – Tobakslag som innehåller rätten till rökfri arbetsmiljö.

1994 – Rökrutor på skolorna förbjuds.

1997 – 18-årsgräns införs för köp av tobak.

1997 – Rökförbud införs på flyg i EU:s medlemsstater.

2000 – Rökförbud införs på X2000-tåg.

2005 – Rökförbud införs på serveringsställen, med undantag för uteserveringar.

2015 – Rökning förbjuds på utomhusperronger i Stockholms tunnelbana.

1 juli 2019 – Rökning förbjuds på uteserveringar, busshållsplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger i Sverige. Förbudet gäller cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor och gäller utanför entréer till lokaler som är till för allmänheten, såsom butiker och restauranger.

Allmänheten uppmanas ange

Det är sedan upp till butik- och restaurangägare att ta bort askkoppar och informera om förbudet. De ska se till att förbudet följs annars kan det bli böter. Men stadens resurser för att se till att rökförbudet följs är begränsade, enligt Karin Hultman.

Allmänheten uppmanas däremot kontakta kommunen om de ser gäster röka.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen till SVT.

Inte populärt

På Snaps uteservering sitter Felicia Larsson, 18, som bor på Söder och njuter av sol, vin och cigg. Hon gillar inte den nya lagen.

– Den är inte bra, det känns överdrivet. Jag skulle hellre vilja att man kunde sätta upp fler lappar som bättre beskriver var man får och inte får röka. Men inte en lag.

Hur ska du göra i sommar?

– Jag kommer inte att sluta röka, så jag får väl ställa mig utanför uteserveringarna i stället.

 

Fakta

64 fimpar på 100 meter trottoar

7 procent av männen och 7 procent av kvinnorna i Sverige röker dagligen, vilket är en halvering sedan 2006 då 14 procent rökte dagligen.

Flest antal rökare finns i åldersgruppen 45-64 år, där 10 procent uppger att de röker dagligen. 2006 var den siffran 19 procent.

På 1960-talet rökte varannan man, och på 70-talet rökte var tredje kvinna.

Regeringen har ställt sig bakom målet om ett rökfritt Sverige 2025. Målet innebär att andelen som röker i befolkningen ska understiga fem procent år 2025.

64 fimpar på 100 meter trottoar.

63 procent av skräpet i stadsmiljö är fimpar, 80 procent av skräpet är tobaksrelaterat.

Källa: SKL, regeringen, Håll Sverige rent, Folhälsomyndigheten

Fimpar ett problem

Trafikkontoret i staden ser en risk att nedskräpningen av fimparna blir värre när askkoppar försvinner i samband med förbudet. Redan i dag är fimparna det största antal skräp som staden hanterar, enligt årliga skräpmätningar som trafikkontoret gör.

De senaste åren har papperskorgar med askkoppar på satts ut runt om i Stockholm, och planen är att fler papperskorgar av den typen ska sättas ut för att nedskräpningen av fimpar inte ska bli värre.

Så säger lagen

Förbjudet gäller även e-cigaretter

Från 1 juli blir det förbjudet att röka utomhus på vissa allmänna platser. Det gäller bland annat lekplatser, busskurer, uteserveringar, perronger och idrottsplatser. Det blir också förbjudet att röka utanför entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till såsom butiker, bibliotek och stationer.

Förbjudet gäller även e-cigaretter.