Rökfritt på torget i Rinkeby

Imorgon, lördag får man inte röka på torget i Rinkeby. Anledningen är att det just nu pågår en Hälso- och skönhetsvecka i centrum.

Röker du på torget i Rinkeby på lördag kommer du med stor sannolikhet att bli ombedd att fimpa. Sedan i måndags pågår en Hälso- och skönhetsvecka i centrum.

Under de senaste dagarna har bland annat Rinkebybornas blodtryck, blodsocker och tandhygien kontrolleras.

Vårdcentralen har mellan 23-25 maj vägt, mätt människor som besökt centrum.

Hälsodagarna är ett initiativ av flera aktörer bland andra Fastpartner, vårdcentralen, sluta röka linjen, Hälsomottagningen i Järva och Familjehuset i Rinkeby och Husby med flera.

– Det var mycket som kom upp till ytan. Det visade sig att en del hade alldeles för högt blodtryck utan att veta om det och självmedicinerat med alvedon, säger Isabel Engberg, som arbetet i Rinkeby i tre år för Fastpartner.

Hon berättar att hon var på plats för tre veckor sedan när en man föll ihop i Rinkeby Gallerian. Han hade fått blodsockerfall.

– Ingen visste hur de skulle agera eller att de kunde ringa 112. Det är inte självklart för alla. Det är en av anledningarna till att vi tycker, att det är extra viktigt att informera om hälsa och vården.