Här klagas det mest på rökning – ett 20-tal klagomål sen förbudet

Rökning fimp askkopp rökförbud uteservering röfritt
Det är inte på krogen det klagas mest om olagligt rökande utan i kollektivtrafiken.
Stockholms stad har fått in mellan 20 till 30 klagomål på rökning sen förbudet trädde i kraft.
Allra mest röks det nära kollektivtrafiken – ett problem som lär fortsätta.

Snart har det gått tre veckor sen den nya lagen om rökförbud på allmän plats trädde i kraft. Huruvida den fungerar bra eller dåligt är inget som miljökontoret i Stockholms stad har hunnit analysera ännu.

Däremot har man så här långt fått in mellan 20 till 30 klagomål om rökning på allmän plats. Några rör uteserveringar men de allra flesta handlar om rökning vid kollektivtrafiken.

– Exempelvis personer som står och röker på perrongen, säger Monika Gerdhem, avdelningschef för hälsoskyddsavdelningen på Stockholms stad.

Kan inte jaga rökare

Just nu utreder miljökontoret om SL gör tillräckligt för att motverka rökning i anslutning till entréer och på perronger och väntplatser. Men huruvida det innebär att man får bukt på problemet är tveksamt.

– Att folk röker i kollektivtrafiken kan vi inte göra något åt. Det kommer nya människor och röker varje dag. Vårt ansvar är att se till att SL förebygger rökning.

Krogarna där du får röka

Monika Gerdhem menar att lagen inte är fullt ändamålsenlig – dels för att lagen skapar nya problem. Det gäller bland annat ansvarsbiten, om någon röker på en restaurang är det restaurangägaren som är ansvarig. Men de har samtidigt ingen befogenhet att ingripa, annat än att försöka avvisa personer.

Dessutom är det osäkert om det faktiskt innebär att rökningen minskar. Annars flyttas bara problemen.

– Men kan få bort rökning från uteserveringarna är det ett lyft, detsamma gäller med rökning vid entréer.

För restauranger och uteserveringar finns möjligheten att anordna särskilda platser där röken inte stör personal eller andra gäster, enligt den tolkning som Stockholms miljökontor har gjort av lagen.

Så här långt har fem restauranger hört av sig om att de tillämpar undantaget: Slakthuset, Södra Teatern, Trädgården, Josefinas och Patricia. Dessutom uppgav Årstakrogen Två små svin att de kontaktat staden för ett undantag i sitt nybyggda rökrum, förra veckan.

Fakta

Här klagar boende på rökning efter förbudet

Att röka i anslutning till bostadshus, till exempel utanför porten, är fortfarande lagligt. om bostadsfastigheten däremot har lokaler som restauranger eller vårdcentraler är det förbjudet att röka vid entréerna till dessa verksamheter.

Det här är alla klagomål som Svenska bostäder har fått in sedan rökförbudet infördes.

Vällingby: 1
Vasastaden: 3
Bagarmossen: 4
Västberga: 1
Södermalm: 3
Kista: 2
Spånga: 1
Bandhagen: 1
Okänd plats: 1

Micasa har inte fått in några klagomål på rökning sen förbudet infördes. Mitt i har även sökt Familjebostäder och Stockholmshem.

Källa: Svenska bostäder