Snart är det slutrökt på Tyresös uteserveringar

Det borde vara upp till restaurangerna själva att bestämma, tycker Katarina Andersson från Raksta.
Katarina Andersson, Raksta: Det borde det vara upp till restaurangerna själva".
Tarja Azami - Om rökförbud på uteserveringar och offentliga platser.
Tarja Azami, Bollmora: "Inomhus är det bra, men det börjar bli lite för många förbud".
Helena Krook tycker uteserveringar kan få ha kvar rökbord.
Helena Krook, Krusboda: "På uteserveringarna borde man dela upp det".
Snart kan det sista blosset vara draget på Tyresös uteserveringar.
Den första juli börjar det nya rökförbudet gälla – med angiveri, rökfria gator och entrévakter som möjliga konsekvenser.

Från och med den 1 juli 2019 börjar det nya rökförbudet att gälla.

Det innebär att man inte längre får blossa på vissa allmänna platser. Bland annat rör det sig om lekplatser, tågperronger, busshållplatser, idrottsplatser och uteserveringar. Och just uteserveringarna är det som väcker allra mest känslor när Mitt i frågar några Tyresöbor på stan.

– På uteserveringarna borde man dela upp det så en del blir rökfri. Då slipper man gå iväg 100 meter för att ta en cigarett när man sitter och dricker ett glas vin, säger Krusbodabon Helena Krook.

Katarina Andersson från Raksta är inne på samma spår:

– Jag accepterar förbudet när det gäller offentliga platser som busshållplatser och entréer. Men när det gäller uteserveringar borde det vara upp till restaurangerna att välja själva. Och stackars krögarna, de får mycket jobb med att hålla efter det här, säger hon.

Även Tarja Azami från Bollmora, som inte själv röker, är tveksam till det nya förbudet när det gäller just uteserveringar.

– Det börjar bli lite för många förbud nu, det har gått för långt!

Efter 20 år i restaurangbranschen är hon tacksam för rökförbudet som gäller inomhus, men hon befarar att det nya förbudet kan slå mot krögarna.

– Restaurangerna kommer att förlora mycket på det här, de har det redan tufft, säger hon.

Det börjar bli lite för många förbud nu

Tarja Azami, Bollmora

Kroggäster uppmanas anmäla varandra

För krögare innebär rökförbudet att de måste ta bort askkoppar och informera gäster. De måste också se till så att gäster inte ställer sig precis vid krogentrén och röker.

Länsstyrelsen vägleder just nu landets kommuner inför förbudet. Och redan har man stött på svårigheter.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på Länsstyrelsen till SVT.

Rökfria entréer – ägarens ansvar

Även allmänna entréer, till exempel i butiker, blir rökfria. Ansvaret för att förbudet efterlevs kommer att ligga på ägaren till entrén. Om det visar sig att entréägaren inte lever upp till kraven kan kommunen be om skärpning, ett så kallat föreläggande. Om inget händer då kan det bli vite, alltså en slags böter.

Kan innebära rökfria gator

I praktiken kan det här innebära att krogtäta gators trottoarer kan bli mer eller mindre helt rökfria, skriver Stockholm Direkt.

Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen säger att den röksugne på till exempel Folkungagatan i Stockholm kommer att få gå långt för att ta ett bloss. Hon tror dock att de initiala problemen med detta kommer att försvinna med tiden.

– Det är inte så många som röker längre. De flesta feströker och det kommer minska då det blir så här jobbigt, säger hon till tidningen.