ANNONS

Brandkår och vind räddade byggnader i Bro

brand upplands-bro
Röken sprider sig över Bro.
Kenneth Svensson, styrkeledare vid brandkåren Attunda.
Kenneth Svensson, styrkeledare vid brandkåren Attunda.
En buss tog under torsdagen eld i ett industriområde i Bro. Branden spred stora mängder svart rök, men vid 16-tiden var läget under kontroll och eftersläckning inleddes.
– Om det hade blåst åt andra hållet hade byggnaderna gått, säger Kenneth Svensson, styrkeledare vid brandkåren Attunda.
ANNONS

Branden startade cirka 14.30 vid Stenkaksvägen i Bro. Brandkåren var snabbt på plats med fordon från fyra brandstationer. Flera Brobor berättade i sociala medier att de hört ett antal explosioner i samband med branden.

– Det var en väldigt kraftig rökutveckling med svart rök i början, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på brandkåren Attunda.

Enligt polisens uppgifter till Aftonbladet kan det har rört sig om gasoltuber som exploderat. Mitt i var på plats och träffade Jonathan Wessman, som befann sig i företaget Thermia Värmepumpars lokal vid Järnvägsparken i Bro – ett stenkast från det brandhärjade området. När han kom till jobbet strax efter larmet upptäckte han att en tavla ramlat ner från en vägg – vilket säger något om explosionernas kraft.

– När jag åkte hit med pendeln sa de i högtalarna att det varit stopp i trafiken på grund av branden, säger Jonathan Wessman.

Pendeltrafiken stoppades

Den kraftiga röken spreds över järnvägen och pendeltågstrafiken mellan Kungsängen och Bro stängdes av helt under eftermiddagen.

Avstängningen skapade förseningar på hela linjen mellan Bålsta och Nynäshamn. Men efter klockan 15.47 rullade trafiken normalt och kvart över fyra meddelade Trafikverket att det inte skulle vara några större förseningar på linjen längre.

Vinden räddade byggnader

En buss, en husvagn och en brädhög tog eld under branden och det är ännu oklart hur den startade. Brandkåren på plats menade att det var tur att den kraftiga vinden blåste mot det närliggande fältet, och inte åt andra hållet där flera byggnader ligger. Bland annat bilverkstäder med flera fordon parkerade i området.

– Om det hade det blåst åt andra hållet hade byggnaderna gått, säger Kenneth Svensson, styrkeledare vid brandkåren Attunda.

Man lyckades begränsa branden till marken och inga människor ska ha kommit till skada. Anledningen till den tjocka, svarta röken var att det brann i materialet cellplast (frigolit).

ANNONS

– Våra killar hann plocka undan en hel del frigolit. Den röken blir väldigt giftigt, säger Kenneth Svensson.

Brandskadade fordon. Foto: Leon Hansén.

Branden spreds längs marken i ett relativt stort område. Som tur var blåste det åt de öppna fälten söder om järnvägen. Foto: Leon Hansén.

Vid 16-tiden var branden under räddningstjänstens kontroll och eftersläckningsarbetet inleddes.

Läsarbild på branden i Upplands-Bro. Foto: Freddie Holmberg.

ANNONS