Emin vill ha rökruta utanför krogen när nya förbudet införs

Emin Er ägare till Golden Cave i Kungsängen, om det stundande rökförbudet på uteserveringar.
Emin Er äger Golden Cave och GC kök och bar
Den 1 juli införs rökförbud på uteserveringar, och flera andra allmänna platser. Men än har kommunen och krögarna inte kommit överrens om hur de ska hantera de nya reglerna.
– Som jag ser det måste vi fixa en rökruta utanför restaurangen, säger Emin Er, som äger två restauranger Kungsängen.

De nya reglerna förbjuder dig att röka cigaretter, vattenpipor och e-cigaretter på uteserveringar. För krögare innebär rökförbudet inte bara att de måste ta bort askkoppar och hålla koll på gästerna vid borden. De måste också se till så att ingen ställer sig vid krogentrén och röker.

Det kan bli konflikter

Emin Er, ägare till Golden Cave och GC kök och bar

Emin Er, som äger två restauranger med totalt 150 sittplatser på torget i Kungsängen, är i grunden positiv till rökstoppet, men han är orolig för att det blir problem den första tiden.

– Det är jättebra med rökfritt eftersom det betyder att vi visar större hänsyn till icke-rökare. Men det kan bli problem kring hur vi på restaurangerna ska hantera det. Ska vi ha en extra personal som vaktar? Det kan bli konflikter, säger han.

Den 1 maj får restaurangerna i Upplands-Bro öppna sina uteserveringar. Innan dess ska Emin ha möte med kommunen och komma överens om formerna för rökförbudet.

– Som jag ser det måste vi fixa en rökruta så att folk kan samlas och röka utanför restaurangen, och komma överens om vem som i så fall ska städa och plocka fimpar från den, säger han.

 

Allmänheten måste hjälpa till

Länsstyrelsen vägleder just nu landets kommuner inför förbudet. Och redan har man stött på svårigheter:

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen till SVT.

Rökstoppet gäller även på tågperronger, busshållplatser, lekplatser och idrottsplatser. Även allmänna entréer, till exempel till butiker, blir rökfria. Ansvaret för att förbudet kommer att ligga på ägaren till entrén. Om det visar sig att entréägaren inte lever upp till kraven kan kommunen be om skärpning, ett så kallat föreläggande. Om inget händer kan det bli vite, ett slags böter.