”Roligaste och jobbigaste som jag har gjort”

Brommabon och måltidskreatören Julia Cedenblad är specialist på att sätta guldkant på enkla bakverk.
Brommabon och måltidskreatören Julia Cedenblad är specialist på att sätta guldkant på enkla bakverk.
I höstens säsong av Dessertmästarna ställs sju skickliga dessertmakare mot varandra. En av deltagarna är kocken och måltidskreatören Julia Cedenblad från Bromma.

Den 7 september startar fjärde säsongen av Dessertmästarna i Kanal 5 där juryn består av de kända konditorerna Roy Fares, Sedastian Boudet och Magnus Johansson. De sju deltagarna består av konditorer, kockar, bakbloggare, tårtdesigners och måltidskreatörer.

31-åriga Julia Cedenblad är uppvuxen i Norrbotten och flyttade för några år sedan till Stockholm. I dag bor hon i Abrahamsberg tillsammans med maken Magnus Cedenblad som är framgångsrik MMA-fighter.

Nyligen avslutades inspelningarna av Dessertmästarna. Julia Cedenblad beskriver dem som något av det roligaste och samtidigt stressigaste som hon varit med om.

– Det är det roligaste och jobbigaste som jag har gjort. Det var en helt ny situation, trevliga människor och du hade allt på plats i form av råvaror och maskiner. Samtidigt var det en oerhörd stress att bli filmad och intervjuad hela tiden och jobba i ett kök som du inte är van med.

Julia Cedenblad är utbildad kock och måltidskreatör vid restauranghögskolan i Grythyttan. Hon har arbetat flera perioder utomlands bland annat på restaurangen Aquavit i New York. Just nu är hon föräldraledig från sitt jobb på Urban Deli för att ta hand om sonen Loke, 11 månader.

Hon är ovan vid att tävla. Senaste gången hon tävlade seriöst i något innan Dessertmästarna var när hon spelade fotboll som 14-åring.

– Min man tävlar ofta och det här gav ett hum om hur han känner sig. Han slåss och jag bakar en kaka. Det är inte samma sak men ändå en tävlingssituation. Det kändes uppfriskande och spännande att pröva på.

För drygt två år sedan flyttade de från Södermalm till Bromma.

– Jag gillar Bromma väldigt mycket. Det är ett annat lugn här än på Söder. Det är mer skog och grönt och det passar mig bättre.

Flera av säsongens deltagare i Dessertmästarna har sadlat om från andra branscher för att satsa på sin passion. Juryn utlovar spänning, dramatik och kreativitet på hög nivå.

Fakta

Äppelkaka à la Julia

En perfekt höstdessert, enligt Julia Cedenblad:

Kaka

200g mandelmassa

100 g rumstempererat smör

1 dl sirap

2 ägg

1 dl mjöl

1 tsk salt

2 tsk kardemumma

Fyllning

3 st syrliga äpplen

1 msk potatismjöl

1,5 msk kanel

1/2 dl socker

Topping

1 dl strösocker

1/2 dl sirap

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

100 g smör

2 nypor flingsalt

Tillagning av kakan:

Vispa mandelmassan, smöret och sirapen fluffigt med elvisp. Tillsätt sedan 1 ägg i taget. Avsluta med att blanda i mjölet,kardemumman och saltet.

Äppelfyllningen:

Skala och klyfta äpplena, blanda upp med potatismjölet,kanelen och sockret.

Toppingen:

Blanda samman alla ingredinser i en bunke med en elvisp eller för hand.

Sätt ugnen på 165 grader

Bred ut smeten i en form med 25 cm i diameter. Tryck ner äpplena i smeten och avsluta med att strö topping på kakan. Grädda i ugnen på 170 grader i ca 40 min. Servera med vispad vaniljgrädde.

Källa: Julia Cedenblad