ANNONS

Roller-derby intar Farstahallen

Christina Ohlen & Fannie Vestermark, A-lags spelare i The Royal Swedish Roller-derby.
Christina Ohlen & Fannie Vestermark, A-lags spelare i The Royal Swedish Roller-derby.
A-laget The Royal Army, i klubben The Royal Swedish Roller-derby.
A-laget The Royal Army, i klubben The Royal Swedish Roller-derby.
Varje klubbmedlem måste genomgå ett säkerhetstest på rullskridskor.
Varje klubbmedlem måste genomgå ett säkerhetstest på rullskridskor.
A-laget tränar två dagar i veckan på rullskridskor, och tre dagar fysträning.
A-laget tränar två dagar i veckan på rullskridskor, och tre dagar fysträning.
Fannie Vestermark.
Fannie Vestermark.
Christina Ohlen.
Christina Ohlen.
På lördag blir det stenhård kamp på rullskridskor i Farstahallen. En ny säsong i roller-derby kickar igång och de tidigare elitspelarna i klubben The Royal Swedish Roller-Derby, siktar på att ta sig tillbaka till elitserien.
– Vi vill inte bara vinna dem här matcherna, utan vi vill vinna dem stort och snyggt, säger Fannie Vestermark.
ANNONS

Det är ett revanschsuget före detta elitlag som under veckan tränat i Gubbängskolans idrottshall. The Royal Army åkte ur elitserien förra säsongen och nu måste de kämpa en hel säsong i division 1 för att ta sig tillbaka till toppen. Nu till helgen är det dags för seriespel i Farstahallen och receptet för framgång är enligt Fannie Vestemark och Christina Ohlen att spela rent, undgå utvisningar och att vara lite mer kontrollerade ”kaoskrigare”.

– Vi vill inte bara vinna dem här matcherna, utan vi vill vinna dem stort och snyggt, säger Fannie Vestermark.

”Alla börjar som bambi”

Sporten, som har ett amerikanskt ursprung, har under de senaste åren blivit allt mer populär i Sverige och i Stockholm finns i dagsläget fyra föreningar. Fannie har spelat med A-laget sedan 2013 och hon fastnade för precis allt med sporten– men kanske lite extra för råheten.

– Jag gillar att det är hårt, jag gillar kontakt och att slåss, säger Fannie.

Enligt Christina är derby en sport där man får vara nybörjare i vilken ålder som helst.

– Jag älskar att det är en sport som man kan börja i utan att kunna någonting. Typ alla börjar som bambi på skates,  säger Christina som i helgen spelar sin första match med laget.

Runt sporten kan man se en skojfrisk kultur. Med en glimt i ögat leker man med namn på seriespelen och många lagspelare tar sig an ett alter-ego.

– Det är ett sätt att prestera på planen, så man kan vara en superperson, säger Fannie eller ”Fanilla slice”.

ANNONS

Inkluderande sport

Sedan 1970-talet har sporten internationellt sett dominerats av människor som definierar sig som kvinnor eller icke-biniära. Och behovet av roller-derby beskriver spelarna som stor. En målgrupp som framför allt dras till sporten– och stannar kvar– är människor med psykisk ohälsa. Något som Fannie och Christina förklarar med att sporten och gemenskapen gör både kroppen och psyket starkare.

– Det är en plats där man kan sticka ut och vara annorlunda. Det finns ingen norm, det är en ung sport som formats av spelarna. Vi skapar våra egna normer och är väldigt tillåtande, säger Fannie.

– Många som hatat idrott och lagsport tränar helt plötsligt derby fem gånger i veckan, säger Christina.

Alla typer av kroppar behövs, det finns ingen typisk derby-kropp.

Den öppensinnade mentaliteten sitter i kulturen och de mer eller mindre oskrivna reglerna värderar god stämning framför allt annat.

– Det ska bara vara roligt, man hejar på snygga grejer och sitt lag. Man håller inte på att bua och sånt, säger Fannie.

 

 

Fakta

Om roller-derby

Roller derby är en fullkonstaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

Sporten är av amerikanskt ursprung och har en historia som sträcker sig nästan hundra år bakåt i tiden.  Höjdpunkterna kan betraktas som tidigt 1970-tal. 1972 sattes ett publikrekord på över 50 000 åskådare som såg matchen mellan Chicago Midwest pioneers och Los Angeles Thunderbirds, tittarsiffror för TV-sända tävlingar i USA kunde under samma period nå 15 miljoner.

Under de senaste fem-tio åren har sporten gjort comeback världen över. Det är fortfarande bara i USA som roller derby har nått status som en riktig publiksport med arenor specialbyggda för ändamålet.

Det existerar lag med manliga åkare, mixade lag, men sporten består framför allt av kvinnliga spelare.

2011 invaldes idrotten Roller Derby som den femte disciplinen inom Svensk Skridsko.

 

Källa: Svenska skridskoförbundet