Välj ditt område
"Romeo & Romeo" har nypremiär i kväll.
"Romeo & Romeo" har nypremiär i kväll.

Romeo & Romeo tillbaka under Pride

Nyheter Det var inte planerat att föreställningen skulle komma tillbaka ett tredje Pride i rad. Men efter masskjutningen på en gayklubb i Orlando i juni kände ensemblen att den borde spelas igen.

– Efter att vi hört att många ville se den, både tidigare publik och folk som inte sett den, började vi fundera på att sätta upp den igen. När det här i Orlando skedde kände vi att om man har möjlighet att göra något för att lyfta de här frågorna känns det ännu viktigare nu att göra det, säger Cecilia Säverman, en av skådespelarna.

”Romeo & Romeo” är en omarbetad version av Shakespeares kärlekshistoria Romeo och Julia, gjord ur ett HBTQ-perspektiv. Den pendlar mellan rå och oväntad humor till det oerhört sorgliga med att två unga människor dör för att de älskar varandra.

För att inte enbart locka en Shakespeare-intresserad publik har ensemblen försökt att omarbeta replikerna så att den ursprungliga innebörden i Shakespeares föreställning ska komma till uttryck i 2000-talets språk.

– Många kanske blir rädda för att det ska vara ett gammeldags språk när de hör att det är Shakespeare. Det har vi verkligen försökt att komma från. Vissa saker som i dag framstår som oerhört romantiska tolkades då som en tydlig sexanspelning. Därför har vi försökt översätta ordens innebörd till i dag, säger Cecilia Säverman.

”Romeo & Romeo” har nypremiär i kväll, tisdag, på Kompani1 Teater på Sibyllegatan. Den spelas sedan även på onsdag och torsdag. Samtliga föreställningar startar klockan 19.30.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

En skadad efter mc-olycka i Grödinge

Nyheter

De äger stans mäktigaste husbil

Nyheter

Just nu: Gasläcka vid Observatorielunden

Kultur

Polisen stoppar Bob Hund-spelning på Plattan

Sport

Dags för ett av världens tuffaste lopp

Brott

Jakt på kepsprydd apoteksrånare