Romer i chock över hemligt register

Rädda och djupt besvikna.

Nu kräver Väsbys romer svar på om de finns med i polisens register.

I förra veckan publicerade Mitt i Upplands Väsby en artikel om hatbrott som många romer blir offer för. Samtidigt avslöjade Dagens Nyheter att polisen i Skåne har haft ett hemligt och olagligt register över romer och deras släktförhållanden. Barn och andra helt ostraffade romer finns med i registret.

– Vi lever ju på 2000-talet. Hur kan detta vara möjligt? Är vi tillbaka på 1940-talet? frågar sig Helena Manner, som själv är rom och arbetar för romernas situation i Väsby.

Hennes telefon har gått varm i veckan. Oroliga romer har hört av sig och krismöten har hållits.

– Alla är rädda. Jag har jobbat i tre år med att öka förtroendet för myndigheter och förbättra relationen mellan polis och romer så att fler romer ska våga anmäla hatbrott. Det arbetet känns förgäves nu.

Hon och många andra romer kräver att få reda på om de också finns med i registret. De ska skicka in blanketter till polisen där de begär ut eventuella utdrag ur registret.

– Jag har barn och barnbarn. Jag vill veta om de också är med, säger Helena Manner.

Att återupprätta förtroendet tror hon kommer att ta lång tid och kräva mycket arbete.

– För det första måste registret tas bort och ansvariga ställas till svars. Polismyndigheten måste lägga alla korten på bordet och visa att man tar det här på allvar.

Ny språkskola undervisar både på engelska och svenska

Förtydligande I förra veckan skrev vi att stiftelsen Språkskolan fått ja till att öppna en ny friskola. Mitt i vill förtydliga att den nya skolan heter Engelska skolan och ska undervisa på engelska och svenska. Engelska skolan har i dag klasser upp till årskurs 5 men kommer nu att med en klass mer per år utöka verksamheten upp till årskurs nio. Språkskolan driver redan i dag Sverige-finska skolan.

Hur kan detta vara möjligt? Är vi tillbaka på 40-talet?