ANNONS

Rondellerna hottas upp och allt ska belysas

Johan Carselind, ny parkchef.
Johan Carselind, ny parkchef.
Kommunens nya parkchef, Johan Carselind vill driva Vallentuna åt ett ljusare och vackrare håll.
- Vi kommer att komma med nya saker varje säsong, säger han.
ANNONS

Kommer någon i håg den nya julbelysningen utanför Kulturhuset i Vallentuna i vintras?

Den är en försmak på hur julbelysningen kommer att utvecklas i Vallentuna i framtiden. Dessutom ska annan belysning runt om i kommunen uppdateras rejält.

Vallentuna kommun har en ny parkchef, Johan Carselind. Han vill satsa på att göra Vallentuna både vackrare och framförallt ljusare.

– Jag gillar när det är mycket av allt, säger han.

 – Men man ska satsa på rätt, prisvärda saker. Till exempel kan en eller två markstrålkastare som lyser upp ett träd ge jättestor effekt.

Vallentuna kommun ska nu ta fram ett nytt belysningsprogram. Belysningen i Vallentuna, både i centrum och längs gång och cykelvägar har länge varit ett sorgebarn. Trasig belysning har inte lagats och många platser har helt saknat belysning.

– Jag vet att det har fungerat jättedåligt. Vi vill verkligen öka tryggheten och säkerheten och då är belysning, till exempel på cykelvägarna viktig, säger Johan Carselind.

Tryggheten är en viktig aspekt när programmet tas fram. Just nu byter man ljuskällor, från kvicksilver till led i befintliga armaturer. Man ska också se över helt mörka platser.

Men också skönheten är viktig. Johan Carselind gillar effektbelysning. Rondellerna i kommunen ska till exempel få fin effektbelysning, är planen.

ANNONS

– Rondellen i Lindholmen ska få belysning redan nu i vår.

Han vill även belysa vackra saker, som träd, broar eller byggnader, samt satsa på olika typer av belysning olika säsonger.

Vallentuna kyrka, nattetid. Exempel på belysning i Vallentuna.

– Lyser man upp ett träd, en väg en bro, kan det få väldigt bra resultat, säger han.

Nu går vi ljusare tider till mötes. Men redan i höst säger Johan Carselind att Vallentunaborna kommer att märka av vissa förändringar.

– Sedan kommer vi att komma med nya saker varje säsong, säger han.

Fakta

Parkchefens Att-göralista

Nära 70 procent av kvicksilverarmaturerna som ägs av kommunen är utbytta till billigare och mer driftsäkra led-lampor. KLART.

Ny julbelysning är inköpt. KLART.

Belysningsprogram ska tas fram.

Rondellen i Lindholmen ska få effektbelysning

 ✓ Mörka platser ska ses över och få belysning.

 Effektbelysning ska köpas in till andra rondeller