Min lokala hjälte

Rondellvargar prydde Åkersberga

Den ena av rondellvargarna som placerades ut i Åkersberga.
Den ena av rondellvargarna som placerades ut i Åkersberga.
Nästa år kanske vargarna dyker upp igen.
Nästa år kanske vargarna dyker upp igen.
Rondellhundar… ja… men rondellvargar? I lördags (4/2) var det många som reagerade med glad förvåning när de passerade en av Åkersbergas rondeller.

Nu kan Mitt i ge lite bakgrund till installationen.

I mail till redaktionen förklararar signaturen ”Vargarna i Rondellen Numera i Skogen” att vargsiluetterna placerats ut för att uppmärksamma 4 februari, som utsett till ”Vargens dag” av föreningarna Nordulv och Svenska Rovdjursföreningen.

”Silhuetterna är gjorda och utplacerade av två invånare i Österåker. Vi kan avslöja att vi inte är några kända profiler. Vi är naturälskare och jobbar aktivt för vår miljö och vårt vilda djurliv i hela Sverige” skriver de anonyma aktivisterna.

– Det var ett litet spratt vi gjorde för vi att tycker vargen bör uppmärksammas, säger den ene österåkersbon till Mitt i.

Togs senare bort

Om österåkerborna håller med de naturälskande aktivisterna i sak är oklart, däremot är det tydligt att rondellvargarna uppskattades som utsmyckning.

De två ylande vargarna hade placerats på varsin sida om klotet som pryder OK-rondellen. Men togs senare bort. ”Vi är mycket glada och hedrade över den fantastiska respons det gav” skriver aktivisterna och tillägger att vargarna var utformade och placerade så att de inte skulle göra någon åverkan på platsen. ”Kanske kommer vargarna tillbaka nästa år”.

Föreningarna Nordulv och Svenska Rovdjursföreningen vill främja den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt på varg.


 

Kommentarer på sociala medier:

”Dom var där 0500. Såg riktigt bra ut”

”Fantastiskt vackert??

”Häftigt 

”Nu fick globen en mening!??”

”Sååå snyggt”

”Nu kan man äntligen kalla det ett konstverk.”

”Bra firande av Vargens dag! ?

”Jag tycker det ser ut som en björn!”

”Eller rumpan på en häst som ligger. Vargen är svans. Flaggor öron. 

”Snyggt, men åverkan på annans egendom.”

”Herregud skadegörelse? Dom har ju bara ställt din vargarna, ingen som helst åverkan på ”solen”. Åkte precis förbi, jättefint 

”Höjdare så bra och kreativt..lyfter på hatten”

”Den satt bra men vart tog den vägen ?”