ANNONS

Ronjas foton tog priset

Golvbrunnen hittade Ronja Larsson utanför tunnelbanan i Farsta.
Golvbrunnen hittade Ronja Larsson utanför tunnelbanan i Farsta.
Flaskan, på temat ”baksidan”.
Flaskan, på temat ”baksidan”.
Så här mådde fotografen när hon plåtade. Men det gick ju bra ändå.
Så här mådde fotografen när hon plåtade. Men det gick ju bra ändå.
Selfie. Ronja Larsson.
Selfie. Ronja Larsson.
En golvbrunn. En tom ölflaska. En trasig ballong.

Hökisbon Ronja Larssons oglamorösa närbilder gav första pris i Farsta fotomaraton. Nu visas de på biblioteket ihop med gamla Farstabilder.
ANNONS

Farsta Fotomaraton Sprint ägde rum i samband med mat- och kulturfestivalen i somras. På två timmar skulle deltagarna ta bilder på sex olika teman: Stadsliv, odling, käk, gemenskap, baksidan, jag.

I onsdags, i samband med fotoutställningen ”Farsta förr och nu”, presenterades pristagarna. Hökisbon Ronja Larsson, 30, tog hem förstaplatsen.

– Jag har aldrig tagit några uppdrag som fotograf men har alltid fotograferat mycket på min fritid. Som barn brukade jag gå omkring med en kamera runt halsen, säger hon.

Vinsten har bragdstämpel. Ronja Larsson berättar att hon blev matförgiftad innan tävlingen. Hälsotillståndet inspirerade till bilden av en trasig ballong på asfalten.

– Jag gick runt och kräktes och magen kändes helt urvriden, som en urblåst ballong, förklarar hon.

Snabb associationsförmåga är ett måste när man jagar motiv på tid. På temat ”odling” plåtade hon en riktig bakteriehärd, en snuskig golvbrunn vid tunnelbanan. ”Gemenskap” blev kundvagnar på ett rullband på Ica Kvantum.

– Jag gillar närbilder och att försöka hitta det vackra även i något som inte ses som vackert. Golvbrunnen var verkligen ofräsch.

20 av bilderna från tävlingen visas på Farsta bibliotek till på fredag 27 november. Samtidigt visas gamla Farstabilder ur Stadsmuseets arkiv.

– Den äldsta är från 1943 och visar två kvinnor som sjösätter en kanot vid Farstanäset, berättar Anna Brodow Inzaina, kommunikatör på Stadsmuseet.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.