ANNONS

Rönninge kan bli 40-zon

40 kilometer i timmen överallt i Rönninge, förutom vid skolor.

Alliansen i Salem vill göra kommundelen till en 40-zon.
ANNONS

– Det finns en hel del synpunkter på att det körs för fort på huvudstråken i Rönninge och att 50-begränsningen gör att man kan ligga för högt. Då tycker vi att 40 är mer lämpligt att hålla där eftersom vägarna är kurviga, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M).

Enligt Alliansens förslag till tekniska utskottet ska hela kommundelen Rönninge att bli en så kallad 40-zon. På alla vägar ska hastighetsbegränsningen vara 40 kilometer i timmen.

Enda undantaget, enligt förslaget, är utanför skolor där man vill ha en fortsatt hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen. Men det ska vara tidsbegränsat till skoltid.

Det innebär inte bara en hastighetssänkning – på vissa sträckor höjs maxfarten från dagens 30 kilometer i timmen. En sådan sträcka är Dånviksvägen, en av huvudlederna i Rönninge.

För två veckor sedan skrev Lokaltidningen Mitt i om att flera boenden i området tyckte att det kördes alldeles för fort på den vägen och ville bland annat att det skulle sättas upp fartkameror för att motverka fortkörningen.

Men en höjd fartgräns på Dånviksvägen tror inte Lennart Kalderén kommer att leda till att fler kör fortare än i dag.

– Många ser den i dag som en vanlig 50-väg, så tror inte jag att man kommer att köra speciellt mycket fortare. Man kommer förhoppningsvis att ligga på hastigheter på runt 40 kilometer i timmen, säger Lennart Kalderén.

Han berättar även att de planerar att ha fler hastighetskontroller med hastighetsmätare just på den sträckan.

– Men det är också viktigt att komma ihåg att hastighetsbegränsningen inte anger den rekommenderade hastigheten. Många gånger är det alldeles för fort att köra i 50, 40 eller 30 i till exempel villaområden där vägarna är smala och så vidare.

ANNONS

40-zonen ska enligt förslaget från Alliansen börja vid korsningen Salemsvägen-Säbygårdsvägen.

Kommunstyrelsens tekniska utskott ska ta beslut om förslaget om 40-zon i Rönninge på onsdagen den 14 oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.