Rönninge på väg att vinna match om konstgräs

Konstgräset ut att hamna på Salemsvallen.
Konstgräset ut att hamna på Salemsvallen.
Hus för materialförvaring.
Hus för materialförvaring.
Placeringen av en konstgräsplan i fotboll delar politikerna i Salem på ett sällan skådat sätt. Kultur- och fritidsnämnden beslutade den 21 januari att planen skulle ligga i Salemdelen av kommunen. I slutändan ser planen ändå ut att hamna i Rönninge.

Gräset är grönare bortom blockgränserna, verkar flera partier resonera inför beslutet om var Salems kommun ska lägga konstgräs på en sjumannafotbollsplan. Partierna kan inte enas om var konstgräset, som ska göras färdigt i år, ska rullas ut.

Moderaterna röstar på Salemsvallen som ligger bredvid Nytorpsskolan i Rönninge, och har fått sällskap av den eviga fienden Rönningepartiet och Miljöpartiet som normalt sett tillhör de Rödgröna. Kristdemokraterna har inte bestämt sig än men lutar också åt Salemsvallen. Här vill även Rönninge Salem Fotboll att konstgräset placeras.

– Här har vi tillgång till omklädningsrum, duschar, förråd och annat. Om konstgräset ligger här är vi villiga att även förhandla med kommunen om att sköta om planen, säger kassören Sverker Andersson på Rönninge Salem Fotboll (RSF).

I kultur- och fritidsnämnden vann dock Liberalernas ordförandeförslag om att placera konstgräset vid Orren, en grusplan i närheten av Orrstigen och Söderbyvägen, i Salem. Partiet fick sällskap i omröstningen av Centern och Socialdemokraterna och fick på så sätt majoritet i nämnden.

Efter beslutet skickade partiet ut ett pressmeddelande där de motiverade beslutet. Nämndens ordförande Kristina Bjureklev Netzell (L) berättade att partiet tycker att det är dags för en konstgräsplan åt barnen och ungdomarna i Salem.

”I Rönningedelen har vi idag två fullstora matchplaner för fotboll (varav en konstgräs), i Salem har vi ingen”, skriver hon, och fortsätter: ”Dagtid är det skolor som kan använda planerna för sin verksamhet samt av ungdomar som spontantränar efter skolan och på övriga tider då inte RSF har planen bokad, därför behöver vi sprida ut planer och kan inte enbart tänka på RSF: s behov.”

Men i kommunstyrelsen i måndags var det dock partierna som är för Salemsvallen som gick vinnande ur striden. Och så ser det också ut att bli i kommunfullmäktige den 18 februari. Om Moderaternas, Rönningepartiets och Miljöpartiets representanter följer respektive partis linje har de tre partierna tillsammans mandat nog för att få igenom placeringen vid Salemsvallen, även om Vänsterpartiet (vill se planen i Salem) och Kristdemokraterna (de senaste lutar åt Salemsvallen) röstar på Orren. Mitt i har inte fått tag på Sverigedemokraterna. Erik Glimvik för Moderaternas talan i frågan:

– Den här planen ska vara till för träning och matcher för klubbarna och då är Salemsvallen den bästa placeringen med tanke på att det bland annat finns omklädningsrum och toaletter, säger Erik Glimvik som är vice ordförande i kultur och fritidsnämnden.

Men är det inte bra med en konstgräsplan i Salemdelen då?

– Vi har inget emot en plan i Salem. Men det finns i dag två kulanläggningar i Salemsdelen där du kan spela spontanfotboll innanför sarger. Det är också en till kulanläggning på gång i Söderby Park, säger han.

Han menar att avståndet till Rönninge inte är ett problem.

– En bra verksamhet i klubben är viktigare än avståndet till planen. En del ungdomar åker till andra kommuner för att spela i deras klubbar, säger han.

Däremot finns funderingar på att lägga konstgräs på Orren i Salem längre fram.

– År 2017 ska vi byta ut gräset på Berga bollplan. Då kan det bli fråga om att lägga ut gräset därifrån vid Orren, säger Erik Glimvik.

Rönninge Salem fotbolls kassör Sverker Andersson törs inte ropa hej förrän klubben är över bäcken och Salemsvallen röstats igenom i kommunfullmäktige.

– Men det låter ju som att det kommer att bli Salemsvallen, säger han.